Skip to content
blogcikk_irodatrend_forrás_Solinfo

Új irodára vágyik? – a terek testre szabhatók

Olvasási idő: 4 perc

Az irodai trendek folyamatosan fejlődnek. Az Y és Z generációk új munkamódszerének, a megváltozott munkahelyi struktúráknak, az egészségtudatosságnak valamint a bútorgyártók innovatív fejlesztéseinek is köszönhető, hogy a hagyományos munkahelyek ideje végérvényesen lejárt.

Helyüket a testre szabható, kreatív terek, mobil munkaállomások és az ergonomikus bútorok veszik át, melyek segítségével egy vállalkozás bármelyik helyisége pillanatok alatt személyre szabható, átalakítható az éppen felmerült igényeknek megfelelően.

A 2018-ban elkezdődött új irodai trendek 2019-ben tovább erősödnek. Ebben az évben újításokra nem lehet számítani, sokkal inkább arra, hogy az új munkastruktúráknak megfelelő trendek mélyülnek el idén igazán.

Harmónia az irodában – A König+Neurath nagy stíluskalauza

Ergonómikus bútorokkal könnyen alakíthatók a terek

Az egy légterű, nagy alapterületű irodák virágkorukat élik. Ezen irodák rendkívüli előnye, hogy a munkacsoportok együtt dolgozhatnak, ötletelhetnek és szinte bárhol kényelmesen elvégezhetik teendőjüket. A nyitott irodák jellemzője az ergonomikus irodai bútorok használata, hiszen ezeknek köszönhetően könnyedén alakíthatják át az irodai belső teret igényeknek megfelelően.  A design fő jellemzője az együttműködés, a kreativitás, a rugalmasság és az innovatív ötletek támogatása.

A folyamatos interakciót igénylő munkacsoportok mindennapi munkája ebben a környezetben a leghatékonyabb. Éppen ezért a legtöbb startup, technológia fejlesztéssel és kutatással foglalkozó cég ilyen irodákat alakít ki. A közös munkaterületek fokozott innovációt, kreativitást, erőforrás-hatékonyságot, együttműködést és rugalmasságot biztosítanak.

blogcikk_forrás02_solinfo

A nyitott irodák jellemzői:

 • multifunkciós terek (munkavégzésre, megbeszélésre, ötletelésre, pihenésre)
 • Nyitott terek
 • Holtterek átalakítása pihenő zónává
 • üvegfalak használata, fókuszban a természetes fény fontossága
 • Zöld növények használata dekorációs elemként
 • Ergonomikus térelválasztó bútorok vagy fali elemek
 • könnyű, légies bútorok, melyek könnyedén mozgathatók
 • kényelmes kanapék és székek
 • Quiet boxok ( cikkünk róla itt elolvasható)
A nyitott irodák dinamikus, fiatalos design eleme az egyedi falfestés, mely tökéletesen illeszkedik a vállalat által közvetített értékekkel, arculatának színvilágával. A jellemzően élénk színek, mint a narancssárga, türkizkék, vagy a zöld, melyek remekül harmonizálnak a bútorok és falak fehér kontraszú színvilágával.  A stílus további jellemzője a finoman megmunkál bőr vagy szövött anyagok használata, a fa, mely a bútorok alkotóelemeként melegséget csempész a térbe.

A színek erőteljes hatásáról ajánlom ezt a cikkünket

 

Figyelem! Nyitott iroda nem való minden cégnek. Ha az agyunkkal alkotunk értéket, az csak úgy megy, ha a nyitott térben létrehozzuk a „zavartalan négyzetmétereket” is.

Számoljon: a munkavállaló ideje (amit a minduntalan munka- flow-ból való kiesése okoz) sokkal drágább egy cégnek, mint az iroda megfelelő térbeli- és akusztikai felosztása.

Egy jó iroda a leghamarabb megtérülő költség.

Érdekes cikk a Forbes.hu-ról: https://forbes.hu/legyel-jobb/nyitott-irodaba-akkor-ultesd-a-csapatod-ha-nem-varod-el-toluk-a-gondolkodast/

 

Romkocsmákat meghazudtolva

A fővárosban is egyre több használaton kívüli gyárépület, üzem kerül rekonstrukcióra, majd hosszú távú bérbe adásra vállalatok számára. Ezek a múltat idéző épületek jellemzően raktárakból, ipari üzemekből lettek kialakítva, melyek a rekonstrukció során megőrizték építészeti jellegzetességeiket.

blogcikk_bigfishiroda

 

Az ilyen épületekben pazar irodákat lehet kialakítani. A burkolat nélküli téglafalak, vaskorlátok modern berendezési tárgyakkal fantasztikus atmoszférát teremtenek. A hatalmas terek kedvező feltételeket biztosítanak open-office munkaállomások kialakítására, de üveg falú térelválasztókkal is létre lehet hozni kisebb irodákat, tárgyaló tereket. A lényeg a különböző esztétikai elemek harmóniáján alapszik. A durva felületek, a markáns színek, nyers falak remek kontrasztot alkotnak a modern ülőalkalmatosságokkal, ergonomikus bútorokkal.

A stílus jellemző jegyei:

 • antik lakberendezési tárgyak
 • puha, valamint durva szövetek használata
 • múltat idéző belső tér kialakítás
 • modern irodai bútorok használata
 • Üveg és fém térelválasztók használata
 • szőnyegek és falburkolatok absztrakt mintázatúak

 

A jellemzően ebben a stílusban felhasznált színek sötétek, melyeket a természetes fények és megfelelő világítási rendszer ellensúlyoz.

Ha felkeltettük az érdeklődését és az irodaterekről olvasna még, írja be ide, hogy irodatér. Aztán visszatérhet ide, hiszen egy nagyon érdekes témával, a biofil designnal folytatjuk.

A természet a belsőépítészem

A biofil design a 2019-es év egyik legkedveltebb trendje. Igaz, még gyerekcipőben jár hazánkban (legyen Ön is a korai bevezetők között!) , de minden bizonnyal egyre több iroda borul zöldbe a következő évek során. A biofil desing elemeket rendkívül szívesen használják közösségi terek pihenő zónájában, várótermekben, étkezőkben, tárgyaló termekben és nyitott irodákban egyaránt. A szállodáktól a bevásárlóközpontokig megtalálhatók a legkreatívabb biofil zónák, melyekből pompás ötleteket meríthet az, aki szeretne egy kis természetességet varázsolni munkahelyére.

biofil_ecodome_iroda

A zöld növények még a legfuturisztikusabb, monokróm színvilágú, high-tech irodákba is melegséget varázsolnak. A természet közelsége pedig rendkívül pozitív hatást gyakorol a dolgozókra.

A design jegyei:

 • természetes anyagok használata az irodában (fa, kő, bőr)
 • élő, zöld falak
 • növények sokasága a munkaállomásokkal kialakított helyiségekben
 • elsődleges fényforrás a természetes fény
 • megfelelő szellőzés

 

A fentiekben beszéltünk ergonómikus bútorokról, extra épületekről és a növények térformáló szerepéről, mint a 2019-es év irodabútor trendjeiről. De mi a helyzet az anyagokkal? Hajoljunk csak kicsit közelebb a bútorokhoz! Következő blogbejegyzésünk a textilek, színek, anyagok, formák használatáról szól majd, tartson velünk!

 

Mielőtt azonban új irodában gondolkodik, gondolja át az összes munkafolyamatot, amit az irodában a kollégái végeznek. Mi támogatná őket a jobb együttműködésben?

Kérdezze meg őket! Ha a munkavállalókból indul ki, akkor a megújított terekben hatékonyabban fog folyni a munka is. Az Y és Z generáció irodai elvárásairól született már egy érdekes cikk, olvassa el azt is.

Nyitott terekbe állítható room in room megoldásunkróól szóló cikkünk is érdekelheti.

 

Irodai térrendezésben szakértő kollégánk rendelkezésére áll, ha igényli:   

   

  Back To Top