skip to Main Content
Hangszigetelt Mobil Iroda – Egy Nap Alatt

Hangszigetelt mobil iroda – egy nap alatt

Olvasási idő: 5 perc

Döbbenten vettem észre, hogy erről még nem írtunk. Mi, akik a minőségi irodabútorok elkötelezett hívei vagyunk és az egyik legjobb német gyártó magyarországi forgalmazói, az irodai terekkel foglalkozó szakmai blogunkon mindig csak az irodákra koncentráltunk.

Jogos a kérdés: és ez olyan nagy baj?

Nos, igen. Hiszen nemcsak irodában dolgoznak irodisták! Miért nem gondolunk azokra, akik például “terepen”, egy munkacsarnokban, nagyméretű kiállítótérben, vagy akár egy gyártósor mellett végeznek irodai munkát?

Ez az cikkünk most rájuk figyel. Szeretnénk feldobni egy-két témát, hogy mivel tudják hatékonyabbá, ugyanakkor számukra is egészségesebbé tenni a papírmunkával töltött időt.

 

Pár éve Sopronban történt, hogy a Harrer csokoládéműhely kóstoló programjára mentünk a családdal (izgatott gyerekek, csokira éhes szájak..).
A fogadóhelyiség, ahol a lélegzetelállító kóstolókat és a szellemi táplálékot is kaptuk, egy hatalmas üvegfalon keresztül bepillantást engedett a gépekre, a gyártósorra, a dolgozó cukrászokra, a díszesen előbújó finomságokra. Ott bámultuk tátott szájjal, ahogy a futószalagok között zakatolnak a gépek - és nem zakatoltak a gépek! 

A látogatói terembe egyáltalán nem hallatszottak be. 
Láttam, de nem hallottam!

Az ideális zajszint a minisztériumi rendelet szerint nappal, 6-22 óra között a 40 dB-t nem haladhatja meg, éjjel mindössze 30 dB lehet. A zaj károsító hatása a szervezetünkre tény, mégis a mai napig kissé alábecsülik a fontosságát. A határértéket meghaladó zaj a dolgozóknál először átmeneti koncentrációs zavarokhoz, közérzetromláshoz vezet, a tartóssága okán pedig egészségi károsodást is okozhat. A zajvédelemre figyelő termelő csarnokokban folyamatosan mérik is ezeket az értékeket.

A csarnokokban a nagy koncentrációt igénylő irodai munkák, pl. könyvelés, mérés, menedzselés, logisztika, megkívánják, hogy a gyártáshoz egészen közel, mégis egy csendet biztosító helyre kerüljenek. Az ilyen “irodákat” műhelyirodának vagy csarnokirodának is nevezik. Azok a cégek, ahol gyártó vagy termelő tevékenység folyik, ilyen nagy légterű helyeken kénytelenek tehát megoldani az irodai munkákat is.

De miért van erre szükség?

A gyártási és termelési folyamattal a lehető legszorosabban úgy tud együttműködni az adminisztráció, hogy fizikailag is nagyon közel van hozzá. Ilyenkor külön előny lehet, ha direktben rá is lát az irodista, a menedzser a folyamatokra vagy a kollégákra. Így tudja a munka menetét a leginkább segíteni, a kellő pillanatban akár beavatkozni.

Egyszerű a feladat, építsünk a csarnokban vagy a raktáron belül gipszkartonból irodát.

De várjon!

A kérdés az, hogy ez a megoldás tényleg jól kiszolgálja-e majd Önt. Tényleg tudja-e biztosítani a nyugodt elkülönülést, mégis a folyamatokban való aktív részvételt vagy sem.

 

blog_termelo_thinktank07

 

 

Ezt bizony érdemes előre jól körbejárni, hiszen egy gipszkarton iroda, ha egyszer felépült, a tapasztalatok szerint bizony ott marad, ahová letették – sokszor nincs rá elég figyelem vagy szándék, hogy javítsunk egy rosszul sikerült megoldáson. Amikor vezetőség arról dönt, hogy megépítse-e a belső irodát vagy más lehetőségek után nézzen, bizony nem kevés pénzről kell döntést hoznia.

Mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik termelő vagy csarnokirodára vágynak?
[Ezekre gondoljon – 8 pontos ellenőrző kérdéssor]

Az irodahelyiség áthelyezhető kell legyen?

Ha ma pontosan látja előre, hogy 2-3 év múlva hogyan fognak változni a gyártási folyamatai, akkor jó Önnek, és megoldás lehet egy fix helyre felhúzott iroda. A többség azonban értékelni fogja, hogy a mobil irodája alkalmazkodni tud akkor is, ha kicsit más lesz a kihívás a cégében.

Milyen gyorsan kell felépíteni?

Senki sem szeretné, hogy leálljon a gyártás, míg vége lesz a poros és zajos irodaépítésnek. Ha ezt Ön sem teheti meg, gondoljon az 1-2 nap alatt, pormentesen installálható egységekre – az lesz a megoldás Önnek.

Porvédelemmel, zajvédelemmel kell-e rendelkezzen az iroda?

A csarnok padlószintjére felhúzott, gipszkarton falú irodahelyiség, amely minden rezgést közvetít, nehezen tud megfelelni pl. egy mérőszoba kritériumainak. (a mérőszobáról mindjárt bővebben is írunk)

 

Át kell-e menet közben, a funkciók szerint bútorozni, esetleg bővíteni?

Gyakran előfordul, hogy változik az elvárásunk a helyiséggel szemben. Már építéskor figyeljen arra, hogy könnyen, kevés ráfordítással tudja változtatni a teret, hiszen az iroda van Önért és nem fordítva.

blog_termelo_room-in-room02

Milyen műszaki folyamatok zajlanak majd benne?

Az irodai tevékenység mellett számos olyan speciális igénye is lehet, amit tudnia kell egy ilyen helyiségnek. Tegyünk most egy kis kitérőt a mérőszobákról.

Egy gyártó cégnek nem kevés költség, hogy a gyártás helyén olyan mérőszobát kell fenntartania, ahol minőségvizsgálat folyik, és a mérési jegyzőkönyveket állítják ki.
A mérőlaborok megléte kötelező azoknál a cégeknél, ahol egy bizonyos precizitás felett kell gyártani bármit. Ahol a gyártás nagy pontossággal kell történjen és ezt az ügyfeleknek is demonstrálni kell. Ilyenkor a mérő- vagy laborszobákban, speciális mérőgépekkel folyik a minőségvizsgálat.

Mérőlabor azonban nem lehet bármilyen iroda!

*** Állandó hőmérsékletet, páratartalmat kell tudnia
*** Levegőjének portartalmát megfelelő szinten kell tudni tartani
*** Megvilágítása megfelelő erősségű kell legyen
*** Teljes rezgés- (és zaj-) csillapítással kell rendelkezzen

További szempontjaink csarnokiroda létesítéséhez:

Milyen épületgépészeti blokkok kerülnek bele?

Egy vagy többszintes lesz a műhelyiroda?

Milyen nyílászárókkal szereljük fel, és azok hogy befolyásolják majd az akusztikai tulajdonságait?

 

Összességében elmondható, hogy egy csarnokiroda létesítésekor van jó sok szempont, amit mérlegelni kell, sőt, a tervezéskor az európai szabványokra is figyeljen oda. Nagy körültekintéssel válassza ki a kivitelező céget, hogy a végén az eredménnyel is elégedett lehessen.

 

A König+Neurath hozott nekünk egy pofonegyszerű, ámde annál profibb megoldást.

THINK.TANK.

/ A Google fél másodperc alatt 2,2 millió találatot listáz. Mit tudhat ez? /

blog_termelo_thinktank05

 

Filmekből bizonyára Önnek is ismerős a kép: a főnök egy üvegkalitkában ül és onnan sasolja a soron dolgozókat. 🙂 Mi lenne, ha most megnézné közelebbről is ezt a technikai megoldást?

  1. A felépítését szakembereink elvégzik – por- és felfordulásmentes egy nap, aminek a végén beléphet egy új irodába…
  2. Beépített világítása többféle fokozatban állítható, kezelőegységei akár érintőképernyősek is lehetnek, igényei szerint
  3. Padlóját, plafonját nagy körültekintéssel tervezték, a maximális zajvédelem miatt (32-43 dB-t a gyártó garantál)
  4. A levegő cseréjét rejtett szellőzők biztosítják
  5. Az ajtó zsanérjai a legkiválóbb vasalatok, ajtóból toló vagy nyíló verzió választható, az ajtó készre gyártva érkezik
  6. Belső designja szabadon alakítható a cég arculatához
  7. Üvegezett részei 43 dB zajvédelemmel bírnak, komplett modulokban érkeznek, üveges vagy opálos
  8. Oldalfalait változatosan készíthetjük, akár üvegbetonból vagy szövetborítással is
  9. Könnyedén áthelyezhető vagy bővíthető, mivel csak száraz tömítésekkel rendelkezik (nincs szükség ragasztásra a szerelés során)

A König+Neurath THINK.TANK mobil iroda gyakori méretei:

 

2400mm*2400mm – mini tárgyalónak, mérőszobának, 1-2 személyes irodának, vendégfogadásra

4000mm*3200mm – kiscsoportos megbeszélésekhez, pihenőszobáknak, több fős kis irodának

6000mm*4000mm – nappali szobának vagy tárgyaló célokra alkalmas, akár 12 főig

8400mm*4200mm – belső képzésekhez, szabadidő szobának, kombinált vezetői iroda+tárgyalónak

 

A termék Red Dot Design Award és German Design Award díjazott.

Bővebben a THINK.TANK termékről itt tud tájékozódni.

A König+Neurath room-in-room termékcsalád teljes katalógusa letölthető innen.

Adjon magának egy esélyt és nézze át. Nem fog csalódni.

 

Hétfőn reggel megérkezik a megoldás, kedd reggel pedig már birtokba is veheti. Rajtunk nem fog múlni az Ön sikere.  Meggyőztük?

 

Back To Top