skip to Main Content
Hallod? Nem Hallod? – Mobil Telefonfülke Irodákba

Hallod? Nem hallod? – mobil telefonfülke irodákba

Olvasási idő: 4 perc

A König+Neurath Quiet.BOX zajszigetelt fülkéje

Van egy viszonylag fiatal tudományág, a környezetpszichológia. Az USA-ban is csak néhány évtizede létezik, azonban Magyarországon igazán fiatal: csak az ezredforduló környékén kezdtek a szakemberek foglalkozni vele. A környezetpszichológia más tudományágak eredményeit kapcsolja össze és gondolja újra, abból a szemszögből, hogy a minket körülvevő környezet hogyan befolyásolja a gondolatainkat, érzelmeinket és ezáltal a teljesítményünket.

 

Mára már a környezetpszichológia a pszichológusképzés része lett, így azok a HR-esek, akik pszichológus háttérrel (is) bírnak, egy hasznos szemléletet adhatnak hozzá az irodák tereinek kialakításához. 

A szemlélet alapja, hogyan lehet csökkenteni a stresszt, amit a munkavállaló az (iroda)térben elvisel. Mire is gondolunk pontosan?

A személyes térre például, ami a tömeg-effektus okozta stresszt tudja enyhíteni. Vagy a zajos környezetre, ami nemcsak az idegrendszert terheli túlzottan meg, hanem a szakmai teljesítményünket is jelentősen csökkenti.

 

Az egy évtizede még oly divatos open office (nyitott terű iroda) mára megoldandó feladattá vált a cégvezetők számára.

Sokkal olcsóbb ugyanis foglalkozni a problémával (az irodai well-beinggel), mint elviselni a terhelt környezet okozta teljesítmény- (így profit-) csökkenést, vagy a munkaerő elvándorlását.

 

Ön, kedves blogolvasó, hr-es? Tudja, hogy a hr-es kollégák egyszerűen fogékonyak az irodai wellbeing-re? Persze, hiszen ők a bőrükön érzik, és a kilépő kollégák exit interjúiból tudják is, hogy sokszor ezek a szempontok is közrejátszanak egy munkahely váltásban – különösen az y és z generáció munkavállalói között. Egy újabb toborzás meg, ehhh. 

landing06_QUIET-BOX

 

Kanyarodjunk vissza a irodai terek okozta stresszre, a személyes terek és a zajterhelés problémájára és gondolkozzunk tovább munkavállalói fejjel. Belép az egyterű irodába, és a legtöbb ember bedugózott füllel próbál koncentrálni a munkájára. Nem azért, mert nem tud a kedvenc zenéje nélkül élni, hanem mert szüksége van a zajfüggönyre, hiszen az iroda zaja minduntalan kizökkenti őt a munka flow-ból. (ugye látott már ilyet?)

 

De mi lenne, ha nem őket zárnánk magukba, hanem a telefonálóknak adnánk kulturált lehetőséget elvonulni?

 

1 nm csönd. Egy nagyobb méretű zuhanyfülke. 

 

AGS-adwords07_quietbox

 

Képzelje el, hogy éppen a gyermeke iskolájából telefonálnak. Ugyan ki akarja azt mondani, hogy ‘most nem alkalmas’? Inkább rászorítja a mobilt az arcára, kezével takarja a száját és suttog – ne má’.

 


Feláll. Átsétál a telefonfülkéhez és magára zárja az ajtót. A beépített világítás bekapcsol, a klíma alig hallhatóan zümmög, Ön pedig kizárja a külvilágot, az irodát és a kollégákat és csak a hívó félre koncentrál. Figyel. Élvezi, hogy egyedül van.

 

És mi történik odabent? A fülke automatikus szellőzőrendszere segít a bent töltött perceket kényelmesebbé tenni és ez a rendszer halkan működik, hogy az akusztikus fülke előnyeit ne rontsa el. 

 


Csak a telefon hangja, semmi más, ugye.

 

A telefonfülke belső kialakítását, borítását és fazonját a hangelnyelés kimaxolása határozta meg. A QUIET.BOX fülke falai 42 dB-t, az üveg ajtók 37 dB-t tudnak.  (A 65 dB-nél hangosabb zajok már befolyásolják a magatartásunkat és pszichésen is rossz hatással vannak, 85 dB feletti folyamatos terheltség pedig maradandó károsodást is okozhat.)

 


A fülkében a kis polcra kipakolja a laptopját, és kényelmesen jegyzetel.  

Konnektor és USB csatlakozó valamint belső világítás van.

 


Amikor aztán visszamegy a helyére, a kollégák - higgye el - hálásan néznek majd, hogy nem kellett végighallgatniuk az újabb privát telefonját.

 

Az irodai munkafolyamatok cégenként annyira különbözőek lehetnek, hogy egy irodaterekkel foglalkozó vállalkozás, mint amilyen a miénk is, csak egyet tehet: rugalmas tér-megoldásokat fejleszt ki, ahogy a König+Neurath. 

 

Egy zajszigetelt telefonfülke mindössze 280 kg, 2 méter magas és 1 négyzetméter.

Vannak kétszemélyes fülkék is, ezekről bővebben itt.  A fülkéket a gyártó egyben szállítja le, mert az élek illesztésében rejlik ennek a bútornak az ereje. Egy nyitott irodatér bármely pontjára könnyedén elhelyezhető, és az áttelepítése sem ütközik nehézségekbe – ahogy épp a munkavégzés megkívánja. Előfordulhat, hogy nem teljesen egyenletes az alap, ahová helyezni szeretnénk, de mivel szintezhető alappal rendelkezik a bútor, ez nem probléma többé.

 

Konzultációt kérek a QUIET.BOX termékről

 

 

“Biztosan szüksége van egy 21. századi irodának erre?

Nem.

 

Egy cég tud működni akusztikus telefonfülke nélkül is, persze. Ám ha minden egyes dolgozója elégedettségét csak egy picit növeli meg egy ilyen extra megoldás, könnyen ki tudja számolni, hogy ez mennyit jelent a cégnek. Az imázsát erősíti, a munkavállalói elégedettségét javítja, a teljesítményükre pozitív hatással van.

(És igen, egy z generációs biztos, hogy beszélni fog róla minimum 10 haverjának.)

 

Az irodai zajszint műszerekkel megmérhető – de hogy kit milyen szintű zaj zavar, az bizony szubjektív. Persze, minden zajhoz egy idő után hozzászokik a fülünk, de az attól még stresszt okoz, ha nem is tudatosítjuk azonnal. És ezek a telefonfülkék nemcsak az open office irodákban rendkívül hasznosak.

König+Neurath irodai elválasztó rendszerek

 

Fel tudja idézni, hogy mi van kiírva kedvenc bankja/fogorvosi várója/ügyvédje várakozó terében?

“Kérjük, mellőzzék a mobilozást! “

Nem inkább egy megfelelő hangelnyelő telefonfülkét kéne a várakozóknak beállítani?

 

Ui.: a végére egy remek kétperces filmelőzetes: Phonebooth, 2003. Krimi  https://youtu.be/7q28Uwxh1Mo

 

Referenciáink

Ha termékeinkről katalógust kérne:

    Back To Top