skip to Main Content
Nincs Több Betegszabi [ Döntéshozóként Ezekre Figyeljen Oda ]

Nincs több betegszabi [ Döntéshozóként ezekre figyeljen oda ]

Olvasási idő: 4 perc

Hogyan alakítsuk ki a munkakörnyezetet, amiben a kollégáink egészségesek maradnak

A legtöbb vezető a számokban a keresi a hatékonyság kulcsát. Közben pedig rendre figyelmen kívül hagy valamit. “Hogy érzi magát a munkavállaló az adott munkakörnyezetben?”

 

Az emberi tényező roppant fontos – a termelékenység tekintetében is. Ezáltal tehát alapvető fontosságú, hogy az adott munkakörnyezet egészséges is legyen. Soron következő cikkünkben azt vizsgáljuk meg, mi szükséges ennek kialakításához.

A munkakörnyezet hatása a dolgozók egészségére

Egyre több cégvezető látja be, hogy a munkavállaló egészségi állapota konkrét hatással van a cég teljesítményére. Ha lebetegszik a kolléga, kiesik a folyamatokból, megszakad a cég dinamikája.


Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy munkaadóként, döntéshozóként ők maguk is tehetnek a dolgozók egészségéért. Hogyan? Az egészséges iroda koncepciójának megvalósításával. 

Ipsen_NWP

kiemelt kép: Ipsen_NWP

A megfelelő asztalok és székek kiválasztása

Manapság egyre népszerűbbek az úgynevezett sit-stand típusú, állítható magasságú íróasztalok. Ezek megalkotása mögött az az elgondolás áll, hogy egyáltalán nem egészséges hosszú ideig egy helyben ülni. Az ilyen asztaloknál mindenki maga döntheti el, hogy éppen ülve vagy állva szeretne dolgozni, ezáltal elérve, hogy az izmok ülőmunka esetén is használatban legyenek.

TALO.S slide

Az irodabútorok kiválasztása során mindenképpen ügyelnie kell arra, hogy azok megfelelő méretűek és formájúak legyenek. Az ideális asztalok magassága 70 cm, lapja pedig egyenes és elég nagy ahhoz, hogy minden, ami az elvégzendő munkához szükséges, elférjen rajta. Ajánlott csuklótámaszt is beszerezni az asztalokra.

 

A székkel kapcsolatban pedig arra kell ügyelni, hogy a rajta ülő törzse és combja, valamint combja és lábszára 90 fokos szöget zárnak be egymással. Az ergonómikus székek kialakítása éppen ezt teszi lehetővé.

(írtunk egy érdekes cikket az “Egészséges ülés az irodában” témáról, ide kattintva olvashatja is)

 

A tiszta levegő alapvető fontosságú

Friss statisztikák szerint Magyarországon az elmúlt évek során megduplázódott az allergiások száma. A felső légúti allergiában szenvedők aránya immár 18-20%. Ezeket az allergiás tüneteket kiválthatják festékben lévő vegyi anyagok, vagy bútorokon vagy azokban megtelepedő poratkák. Cégvezetőként érdekünkben áll, hogy ezektől a lehető legnagyobb mértékben megóvjuk munkavállalóinkat, hiszen sem a közérzetüknek, sem a mutatóknak nem tesz jót, ha az irodában folyamatosan köhögő és egyéb allergiás rohamokkal, fejfájással küzdő kollégák ülnek. Hiszen ez egyszerre rombolja a munkamorált és a koncentrációt is.

zoldFal_irodai

Amikor tehát arra keressük a választ, hogy mitől jó egy irodabelső, a tiszta levegő, illetve az ezért felelős növények alapvető fontosságúak. Mindenképpen érdemes tehát a jó szellőzésről gondoskodnunk, valamint érdemes HEPA szűrős eszközökkel fellépnünk a poratkák és egyéb apró méretű, ám annál komolyabb problémaforrások ellen.  A növények ráadásul nemcsak tisztítják a levegőt, de jobb hangulatot is varázsolnak az irodába.

De ne feledkezzünk meg a megfelelő fény biztosításáról sem

A minőségi irodabútor, a megfelelő elrendezés és az átgondolt, tudatosan megtervezett motivációs rendszerek mind elengedhetetlen alkotóelemei egy jól teljesítő munkakörnyezetnek. Ahogyan a megfelelő mennyiségű és minőségű fény is – erről azonban sokan megfeledkeznek.

 

Természetes fényben jobban teljesítünk, mint mesterséges fényű lámpák alatt. Gyakori probléma, hogy az ablakhoz közül ülő kollégák jól látnak, viszont az iroda középső részén helyet foglalók már nem. És ez bizony a teljesítményükre is konkrét hatással van.

 

Persze bizonyos esetekben és időszakokban nem kivitelezhető a természetes fény biztosítása – jellemzően ilyenek a téli délutánok. Ráadásul akadnak olyan munkakörök, amelyekhez elengedhetetlen a mesterséges fény. Ezzel kapcsolatban törekedjünk arra, hogy a fényáradat megfelelően lefedje a munkaállomásokat.

p_charta_sl-0

Ez kiemelten fontos, hiszen a rossz fényviszonyok növelik a fáradtságérzetet, ezzel együtt pedig csökkentik a produktivitást.

(szakértői konzultációt itt tud kérni.)

Törekedjünk a kényelmes terek kialakítására

Az ember, szeresse bármennyire a munkáját, ülhessen akár ergonómikus székeken és egyéb egészséges irodai bútorokon, nehezebben nyújtja a tudása legjavát, ha nem kap elég teret.

 

Bizonyos időszakokban a legegyszerűbb munka is feszültséggel, stresszel jár. Ilyenkor kifejezetten érzékenyek vagyunk arra, hogy nincs elég személyes terünk. Amikor tehát azon gondolkodik, mitől jó egy 21. századi iroda, és hogyan járhatna az Y- és Z-generációs munkavállalók kedvében, fordítson kellő figyelmet a megfelelő méretű személyes terek kialakítására – még a nyitott, csoportos irodai elrendezések esetében is.

És még egy tipp

Kutatások bizonyítják, hogy a zöld szín pihentet, relaxál és erősíti az immunrendszert. Ráadásul jó hatással van a kreatív folyamatokra is. A prémium minőségű irodabútorok beszerzése, a növények és szűrők elhelyezése és a kényelmes terek kialakítása mellett törekedjen arra is, hogy minél több zöld színű berendezés, dekorelem, esetleg falfestés kerüljön az irodába.

agspro_work01

további info a König + Neurath FLOW stílusáról itt.

A fenti tanácsokat megfogadva nemcsak azt érheti el, hogy a munkakörnyezet egészségesebb legyen, hanem ezáltal azt is, hogy munkatársai szeressenek az irodában tartózkodni, ott dolgozni.

 

Ezeket a cikkeket is olyan döntéshozóknak írtuk, mint Ön is. Kattintson, ha van egy kis ideje.

 

Céges katalógusunkat letöltheti innen. Köszönjük érdeklődését!
Back To Top