Skip to content
AGSPRO JET III használata 07

[ Megoldás ] az irodai hátfájás ellen – szakértői tanácsok

Olvasási idő: 5 perc

Mit tehetek, ha nem találok tartós megoldást hátfájásomra?

A tartós gerincfájdalom a felnőtt lakosság több mint felét érintő probléma. Szinte nincs is olyan ember, aki élete során legalább egyszer ne szenvedett volna valamilyen gerincbántalomtól. Hiába
léteznek rendkívül hatékony terápiás módszerek a folyamatos hátfájás enyhítésére, újra és újra visszatér a fájdalom.

Miért van ez?

A legtöbb hátfájással kapcsolatos panasz egyértelműen a mozgásszegény életmódnak és az ülőmunkának köszönhető. A felnőtt lakosság nagy része irodai munkát végez, munkaideje döntő
többségét számítógép előtt ülve tölti.

Az emberi test anatómiáját tekintve azonban az ülés egy rendkívül megterhelő, egészségtelen pozíció.

Kimondhatjuk, hogy testfelépítésünk nem arra lett kitalálva, hogy életünk nagy részét ülve töltsük.

 

A hátfájás pedig sem korra, sem pedig nemre nincs tekintettel. Rohamosan növekszik a 35 év alatti gerincproblémákkal küzdők száma. (egy személyes hangú irodaszék teszt a Jet2 bútorunkról.)

Mi az oka annak, hogy előbb utóbb mindenkit utolér a gerincfájdalom?

 

Gondolja csak végig egy napját!

Ül az autóban, tömegközlekedési eszközökön, naponta 8-10 órát tölt a munkahelyén számítógépe előtt. Otthon a feladatai elvégzése után szintén megpihen, vagy leheveredik a kanapéra.

Az irodába való utazás, munkaidő és család mellett pedig szinte lehetetlen időt szakítani a rendszeres sportolásra. Pedig ha hetente legalább három alkalommal végezne megfelelő testmozgást – úszna, futna, joggingolna vagy jógázna, - sokat tenne a gerince egészségéért.

Ezek a cikkeink is érdekelhetik:

Kulcsszó: produktivitás és alkalmazkodás

Tényleg pénzkidobás motoros asztalra költeni?

Fázom az irodában

 

Azonban ettől még az alap probléma nem oldódna meg!

Hiába minden erőfeszítés, terápiás módszer, hiszen munka idejének jelentős részét ülve tölti, melyen nem tud változtatni. A monitor, valamint a billentyűzet folyamatos figyelése görnyedt testtartást eredményez, mely folyamatosan terheli a gerincét. Így alakul ki a feszítő fájdalom a hátközépben, a derék tájékán valamint a nyaki szakaszon. A helytelen testtartás a későbbiek során a porckorongok eldeformálódásához vagy akár sérvesedéséhez is vezethet.

DO IT.4 slide

Mit tehetek azért, hogy munka közben egészséges testtartást vegyen fel gerincem?

Az ülés manapság az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően lehet egészséges, azonban ehhez egy megfelelő irodai székre lesz szüksége. A terápiás kezelések csak akkor fognak tartós megoldást
nyújtani Önnek, ha munkája közben egészségesen ül.

A legtöbbet gerince egészségéért egy ergonomikus irodai szék kiválasztásával teheti.

A jellemzően prémium minőséget képviselő irodai székek kialakításuknak köszönhetően jelentősen csökkentik a gerinc terhelését, egyenletesen oszlatják el a testsúlyt az ülőgumókon. Fontos, hogy a forgószékek háttámlája annyira rugalmas legyen, hogy testhelyzet változtatás közben is kövesse háta vonalát, így használat során gerince mindig az ideális „S” alakot írja le.

Ezek az irodai forgószékek remek alternatívát nyújtanak a fitnesz labdák vagy térdeplő székek helyett.

Használatuk egyrészt sokkal biztonságosabb, másrészt a labdán vagy térdeplő széken történő ülés közben a könyök nem kap alátámasztást, így a gerinc felső szakasza folyamatosan terhelődik, görnyedt testtartást eredményez, melyben a lapockák mentén hamar kialakul a fájdalom.

 

Darts vagy csocsó? A pihenő terek szerepe az irodában – cikk

 

Melyek egy ergonomikusan kialakított irodai szék legfőbb ismérvei?

 • Háttámlája legalább 24 fokban hátra dönthető és nem mozog 1-1-ben az ülőlappal
  
  Az ülése mozgatható, flexibilis, így folyamatos mozgásra ösztönzi a gerinc mellett futó izmokat
  
  Megfelelően alátámasztja a derekat
  
  Megfelelő távolságban helyezkedik el a törzshöz képest a karfája
  
  Az üléslap mélysége állítható, így optimális módon támasztja a combokat
  
  Állítható deréktámasszal megfelelően alátámasztja a derekat
  
  Megfelelő távolságban és magasságban állítható a karfa
  
  Az ülőlap éle azonos magasságban marad biztosítva a megfelelő véráramlást a combokban hátradőléskor is
  
  

 

Ha egy ergonomikusan kialakított, célzottan a gerincproblémák kezelésére vagy megelőzésére kifejlesztett irodai székben ülve tölti munka idejét, elejét veheti a fejfájásnak, a nyakmerevségnek,
valamint később fogja tapasztalni a fáradság jeleit is.

 

Hol fogom megtalálni a számomra ideális irodai forgószéket?

Legyen körültekintő a vásárlás során. A legtöbb bútorboltban kapható irodai forgószék pusztán a designt helyezi előtérbe. Ergonomikusan kialakított egészséges ülést biztosító forgószéket kizárólag olyan gyártók forgalmaznak, akik a tervezés során különleges gondot fordítanak arra, hogy termékeik valódi megoldást nyújtsanak vásárlóik számára.

 

Ha irodabútor megoldásokról ingyenes szakértői konzultációt kér, kattintson ide.

 

Egy ergonomikus irodai forgószéket anyagilag megengedhetek magamnak?

Magyarországon folyamatosan növekszik az egyéni vállalkozók száma. Ma már minden 10.
munkavállaló ebben a vállalkozási formában tevékenykedik. Munkájukat jellemzően otthonról végzik
szabadúszóként.

Így természetesen felmerül a kérdés, hogy egy egyéni vállalkozást vagy mikrovállalkozást üzemeltető személy hogyan gazdálkodja ki egy egészséges ülést biztosító szék költségét.

 

Hiszen egy igazán hatékony minőségi irodai forgószék ára valóban magasabb egy bolti forgalomban kapható irodabútorénál.

 

Azonban a minőségi irodai szék vásárlását tekintse befektetésnek. Az egészségét tartsa szem előtt. Az otthonról végzett munka hátránya, hogy szinte minden pillanatot meg tud ragadni, hogy felugorjon a számítógépe elől, ha végtagjai elgémberedtek, és jelentkeznek a hátfájással járó tünetek.

Ha idáig elolvasta bejegyzésünket, bizonyára komolyan érdeklődik a megoldások iránt. Figyelmébe ajánljuk SKYE irodai székünket, mely óvja az ön gerincét is.

PROAKTÍV FEJTÁMLA

 

A zavartalan munkavégzés alapvető feltétele, hogy megfelelően tudjon koncentrálni munkájára, figyelmét ne terelje el a kényelmetlen ülés.

 

Hosszú távon sokkal jobban megéri a befektetés, mint a hátfájásból adódó koncentrációvesztés, mely rányomja a bélyegét teljesítményére is. Ha hatékonyan tudja végezni a munkáját, hamarabb végez a teendőivel is, így annyi időt spórolhat meg, melynek köszönhetően a rendszeres testmozgást újra a mindennapjai részévé tudja tenni.

 

Hogyan győzzem meg a főnökömet, hogy prémium irodai széket vásároljon nekem?

A megfelelő vállalati kultúrával rendelkező cégek nagy gondot fordítanak arra, hogy munkavállalóik egészséges környezetben végezhessék mindennapi teendőiket. Ebbe természetesen a megfelelő irodai bútorok beszerzése is beletartozik.

 

p_charta_sl-0
Charta irodaszék

 

A munkáltatók tisztában vannak azzal, hogy az ülő munkának köszönhetően tartós egészségkárosodás alakulhat ki. De mivel ez egy lassú folyamat, sok esetben csak akkor kerül előtérbe egy egészséges, minőségi irodai szék beszerzése, ha kialakult egy munkavállalónál a gerincbetegség.

Prevenciós célból csak kevés vállalkozás fordít arra figyelmet, hogy már a kezdetekkor egészséges, dinamikus ülést biztosító székekkel rendezze be leendő beosztottjai munkaállomását.

 

Azt azonban ne feledje el, hogy munkáltatójának is az az érdeke, hogy Ön minél hatékonyabban végezze munkáját. A gerincbetegségéből adódó betegszabadságot munkáltatója is igyekezni fog elkerülni, és vélhetően partnere lesz a legmegfelelőbb ergonomikus irodai forgószék kiválasztásában.

Az egészséges ülésről szóló szakmai blogbejegyzésünk is érdekelni fogja.

Facebook oldalunkon ilyen tartalmakról is olvashat., kövessen minket!

 

Referenciáink

Ha termékeinkről katalógust kérne:

   

  x (x)
  Back To Top