Skip to content
kozossegi_terek01

Darts vagy csocsó? – A pihenő terek szerepe az irodában

Olvasási idő: 5 perc

Manapság egy irodában már egyáltalán nem meghökkentő látvány egy Darts tábla a falon, esetleg egy csocsó asztal a közösségi tér kellős közepén, vagy akár egy játékkonzollal felszerelt pihenő sarok sem.

Személyes tapasztalatból állítom, 10 évvel ezelőtt még hetekig tartó vita folyt az akkori munkahelyem vezetőségével arról, hogy legyen-e az iroda kertjében néhány kerti bútor, amelynek segítségével akár a szabadban is tarthatnánk megbeszéléseket a tavaszi és nyári időszakban. A cégvezetés természetesen teljes mértékben elzárkózott ettől a felvetéstől, hiszen akkori szemléletük szerint „kizárólag az íróasztal mellett valósulhat meg hatékony munkavégzés”.

Az idők azonban változnak.

Nem csak a munkafolyamatok alakulnak át, de a szemléletmód is sokkal inkább emberközpontúvá vált az elmúlt évtizedben.

Szerencsére a külföldi példákat látva egyre több cégvezető ismeri fel azt a tényt, hogy napi 9-10 órában képtelen egy ember folyamatosan a teljesítménye legjavát nyújtani. Szükség van arra, hogy a munkavállalók rendszeresen pihenjenek pár percet akár napi 5-6 alkalommal is, hiszen a szellemi és fizikai felfrissülés elengedhetetlen feltétele a produktív munkavégzésnek.
Éppen ezért egyre több irodában alakítanak ki olyan pihenő sarkokat, közösségi tereket, amelyek rekreációs zónaként is tökéletesen funkcionálnak. Miért van erre szükség?

kozossegi_terek03_NWP_LOUNGE

A szellemi munkát végzők fokozott terhelésnek vannak kitéve.

Nem pusztán a koncentrációs képességeiket teszi próbára nap mint nap a munkavégzés. Az ülőmunkával kapcsolatos rizikófaktorokról már korábban is ejtettünk szót.

A linkekre kattintva bővebben is olvashat a témáról:

Visszeres panaszai nehezítik a munkavégzését?

 

A modern vállalati struktúrák a workshop alapú munkavégzésre, a speciálisan egy-egy projektre összeállított teamek közös munkájára épül. Sok esetben már nem elkülönített irodákban, hanem egy nagy közös térben alakítják ki a dolgozók munkaállomásait. Így természetesen felmerül az igény arra, hogy legyen egy csendes sarok az irodában, ahol egy pár percet egyedül lehet valaki, ahol le lehet bonyolítani egy fontos telefonhívást anélkül, hogy közben elterelődne a figyelem.

Esetleg a kollégák bizalmas beszélgetéseket is le tudnak folytatni egymással egy nyugodt, csendes helyen. Emellett a pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas terekben a kollégák közti kapcsolatok is erősödnek, a közös tevékenység még jobban összekovácsolja a csapat tagjait.

kozossegi_terek05_ACTA-MODUL_Location_01-00_CMYK

 

Ezek a cikkeink is érdekelhetik:

10 érv, miért ez a jövő mobil munkaállomása

Pénzkidobás motoros asztalra költeni?

 

Vajon a közösségi terek miatt kevesebb lesz-e a munkával töltött idő?

A pihenéssel, rekreációval töltött idő nem megy a munka rovására, sőt! Ahhoz, hogy a munkavégzés egész napon át hatékony maradjon, szükség van rendszeresen beiktatott pihenő időkre. Sokkal jobban teljesítenek azok a munkavállalók, akik napjukat megtervezik, feladataikat koncentrált figyelemmel végzik, és optimális időközönként szüneteket tartanak.

Az egyik legelterjedtebb időgazdálkodási és hatékonyság növelési módszer az úgynevezett Pomodoro technika, mely az egyik leghasznosabb segédlet a munkavállalók számára. 
A metódus lényege, hogy az agy teljesítőképességét figyelembe véve 25 perces etapokra vagy „pomodorokra” osztja fel a munkát. Csupán 25 percet vagyunk képesek egy dologra maximális figyelemmel koncentrálni. A 25 perc elteltével 5 perces szünetet kell tartani. Eközben fel lehet állni az asztaltól, sétálni, elvonulni, majd az 5-6 perc elteltével újra a projekt folytatása következik, megint csak 25 percen át. Ezalatt a 25 perc alatt a munkavállaló szinte teljesen elvágja magát a külvilágtól, kiiktatva minden zavaró tényezőt. 100 perc elteltével pedig egy hosszabb, 20-30 perces pihenő következik.

Amennyiben nem ismeri ezt a technikát, úgy érdemes elolvasnia a következő cikket, mely tökéletesen összefoglalja a Pomodoro lényegét, valamint segédletet is nyújt Ön és munkatársai számára a módszer elsajátítására.

A technika bizonyítottan hatékony, azonban nem elhanyagolható a pihenéssel járó idő minősége sem. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a munkavállaló a teljesítményéért „cserébe” valóban olyan körülmények között tudjon kikapcsolódni, melyek hatékonyan támogatják felfrissülését.

kozossegi_terek04_NWP-Organic_location_07-00_CMYK

Milyen szempontok alapján alakítson ki egy vállalat pihenő zónát?

A legfontosabb, hogy alkalmazottai igényét mérje fel, mielőtt cselekedne. Egy vállalkozás akár több generációhoz tartozó munkavállalót is foglalkoztathat, így rendkívül fontos, hogy hallgassa meg a beosztottjai javaslatait, és ezeket figyelembe véve alakítsa ki a rekreációs zónákat.

Ha egy vállalat döntően az Y vagy Z generáció munkavállalóit foglalkoztatja (jellemzően 35 év alattiakat), akkor egészen biztosan az aktív kikapcsolódást nyújtó élmény elemeket fogja használni, mint például a biliárdasztal, X-box, de vannak munkahelyek, ahol akár mászófalakat is kialakítanak a dolgozók számára.

Ha egy munkahelyen inkább a 40-es korosztály képviselteti magát, akkor egészen biztosan a kényelmes, hangszigetelt silent boxok, kétszemélyes fotelek vagy csendes sarkok kialakítása lesz célra vezető.

Kíváncsi arra, világszerte hogyan alakítanak ki közösségi tereket és pihenő sarkokat a legnagyobb cégek? 2018 legötletesebb irodáinak listáját a linkre kattintva találja.

A legkisebb térből is a lehető legtöbbet hozza ki

Természetesen az anyagi lehetőségek valamint a helyiségek mérete is gátat szabhat a pihenő zónák kialakításának. Éppen ezért a König+Neurath olyan mobil rendszereket kínál ügyfelei számára, mely a legkisebb térből is a lehető legtöbbet hozza ki. Az ergonomikus irodai bútorok kombinációjával az iroda bármely pontját a csend és nyugalom szigetévé alakíthatja át.
Lássuk a példákat:

INSIDE.CUBE
HELY A GONDOLKODÁSRA, MEGBESZÉLÉSRE ÉS FÉLREVONULÁSRA

INSIDE.CUBE

A munkakultúra interakcióra alapul. Az INSIDE.CUBE tökéletes helyet biztosít ehhez: akusztikailag véd és hívogató egyszerre. Bárhova elhelyezhető, ahol tárgyalást szeretne tartani, köszönhetően a keret nélküli kialakításának és könnyű összeszerelhetőségének.

QUIET.BOX
A GONDOLKODÓ-ZÓNA: BÉKE ÉS CSÖND EGYETLEN NÉGYZETMÉTEREN

QUIET.BOX

Csak zárja be maga mögött az ajtót és gondolkozzon nyugalomban. A QUIET.BOX a pihenőzóna minden feltételét biztosítja egy nyitott térben, apró helyen. Egyetlen négyzetméteres alapterületében zavaró tényezők nélkül dolgozhat, telefonálhat, vagy csak egyszerűen egyedül lehet. Két verzióban elérhető: a QUIET.BOX szögletes megoldásával vagy a QUIET.BOX Organic lekerekített megjelenésével.

QUIET.BOX DUO

ZÁRT TALÁLKOZÓHELY A BÉKE ÉS NYUGALOM ÉRDEKÉBEN, A JOBB KONCENTRÁCIÓÉRT

kozossegi_terek02_QUIET-BOX_DUO_frei

A fontos megbeszélésekhez privát térre van szükség. A QUIET.BOX Duo. ideális kétszemélyes megbeszélésekhez vagy fókuszált munkához. A QUIET.BOX Duo egy zárt, saját szellőzővel rendelkező kabin, melyhez választhatók akár bútorok is – például padok vagy asztalok. Az üveg hátsó panel kellemes térérzetet nyújt. A kárpitozott belső falak elnyelik a hangot, tökéletes akusztikát biztosítva.

Válasszon ergonomikusan kialakított irodai bútorokat, okos megoldásokat a pihenő terek kialakításához.

Kövesse blogunkat, hiszen hamarosan részletesen is bemutatjuk a König+Neurath irodai rendszereit, melyek akusztikai adottságaiknak köszönhetően privát szférát teremtenek az irodákban, közösségi terekben. Facebook oldalunkon is hasonló témákat boncolgatunk, tartson velünk ott is.

https://www.facebook.com/agsproirodabutor/

Amennyiben katalógust szeretne igényelni termékeinkről, az alábbiakban megteheti ezt.

     

    Back To Top