Skip to content
irodabelső_fenyekcikk

Hogyan növelheti meg csupán fénnyel a vállalkozása teljesítményét?

Olvasási idő: 6 perc

Környezetünk mintegy 90% -át látásunkkal érzékeljük.

Nem mindegy tehát, hogy egy vállalkozás az irodai helyiségekben milyen fényforrásokat használ. A fények, lámpatestek nem csak design elemként funkcionálnak, de jelentősen befolyásolják a munkavállalók teljesítményét is.

Egy rosszul megvilágított irodában a munkavállalóknál rendszeresen felléphet fejfájás, napszaktól függetlenül jelentkező fáradtság érzet, amely csökkenti a munkatempót, valamint koncentrációvesztést, álmosságot okozhat. Ezek a tünetek akkor sem csillapodnak tartósan, ha valaki könnyű, frissítő testmozgást végez munka közben, vagy egy újabb csésze kávéval próbálja élénkíteni szervezetét.

 

Ennek egyszerű a magyarázata. Az agyban található tobozmirigy melatonint termel, amely gyakorlatilag szervezetünk belső biológiai órája. A melatonin szabályozza az alvás és az ébrenlét ciklusait. A fény befolyásolja azt, hogy mennyi melatonint termeljen a szervezet. Amikor az agy a szemtől azt az információt kapja, hogy félhomály van, ez a hormon elkezd termelődni, így egyre fáradtabbnak, dekoncentráltnak és álmosabbnak fogjuk magunkat érezni. 

Éppen ezért kulcsfontosságú tényező, hogy minden irodában megfelelő fényerősségű fényforrások legyenek, melynek köszönhetően nem csak hatékonyabban fognak kollégái dolgozni, de kellemes és inspiráló környezetet is teremt a számukra.

 

Az Ön cégénél is panaszkodnak a fényre?

Az Amerikai Belsőépítészeti Társaság által végzett tanulmány kimutatta, hogy a munkavállalók 68 százaléka panaszkodik arra, hogy irodájában nem megfelelő a világítás. Ez a tény arra hívja fel a figyelmet, hogy sok munkáltató ugyanazt a hibát követi el. A nem megfelelő irodai világítás jellemzője az állandó félhomály, vagy éppen ellenkezőleg, a túlzottan erős fényforrások használata. Ez utóbbi sokkal gyakoribb hiba, és az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. A neoncsövek hosszútávon szemkárosodáshoz vezetnek és a migrénért is felelősek lehetnek.Ez a kemény megvilágítás megnehezíti a szem számára a fókuszálást, így lehetőség szerint új megoldásokat kell keresni.

 

De milyen is az ergonomikus irodai fény, mely optimális körülményeket biztosít a hatékony munkavégzéshez?

 

Hogyan állapítható meg az ideális fényviszony egy helyiségben? A  lux a megvilágítás mértékegysége.A fotometriában a felületről visszaverődött és a szembe jutó fény intenzitásának mérésére használják. Ez alapján lehet megállapítani, hogy egy adott helyiségben milyen fényviszonyok uralkodnak.

Egy olyan helyiségben, melyben nem történik tartós munkavégzés, a 300 lx fényerősség ideálisnak tekinthető. Ezek a helyiségek jellemzően tárgyaló termek, étkezésre, pihenésre vagy tárolásra kialakított szobák.

Egy munkaállomás esetében ennek az értéknek ideális esetben 500-750 lx-nak kell lennie. A papír alapú dokumentumokkal dolgozó munkatársak, valamint a számítógépes munkát végzők esetében ez az a tartomány, melyben a munkavégzés egészségesnek tekinthető. Azok a munkavállalók, akik olyan irodában dolgoznak, ahol a fényerősség a megfelelő mértékre van beállítva, sokkal hatékonyabban végzik mindennapi feladataikat.

 

cikkünk az irodában használható színekről itt olvasható

 

Természetesen a megvilágítás tervezésekor rengeteg szempontot figyelembe kell venni

 

  • Mekkora az adott iroda?
  • Milyen nagyságú ablakai vannak, melyek napközben természetes fénnyel töltik meg a teret?
  • Milyen színűek a falak?
  • Milyen színű a padló burkolat?
  • Inkább matt, vagy inkább fényes felületű bútorokkal van berendezve egy iroda?
  • Az új fényforrások csak hangulatvilágítási elemként funkcionálnak, vagy a munkavégzéshez használják?  

 

Ezek a tényezők mind rendkívül fontosak, hiszen a színek befolyásolják a fényt, így nem mindegy, hogy világosítani kell a fényforrásokkal a helyiséget, vagy esetleg tompítani. Egy olyan irodában például, ahol a munkavállalók leginkább számítógépen dolgoznak, a szemnek intenzíven össze kell hangolnia a fényeket. Így a megvilágítás tervezésekor figyelembe kell venni, hogy az adott külső tényezők mellett hogyan kell optimálisan beállítani a fényerősséget.

 

Természetes világítás és akár 20%-kal jobb munkateljesítmény

A természetes fénynél semmi sem lehet egészségesebb. Ugyanakkor hazánkban az évszakok váltakozása és a napos órák száma illetve az időjárási körülmények változékonysága miatt nem lehet csupán a természetes fényre hagyatkozni.  Egy iroda tervezése vagy átalakítása során van pár olyan szempont, melynek figyelembe vételével sokat tehetünk az ideális fényviszonyok kialakítása érdekében.

 

Például a munkaállomásokat az ablakok mellett helyezzük el, mégpedig az ablakhoz képest 90 fokos szögben elfordítva. Így a napfény nem csillog a monitoron. Ha monitort közvetlenül éri a napfény, a munkavállaló azonnal le fogja sötétíteni az ablakot, így kénytelen félhomályban vagy túlzottan erős fényben dolgozni. Az előbbi fáradékonysághoz, míg utóbbi fejfájáshoz vezethet, mely tényezők jelentősen rontják a munkavégzés minőségét.

 

 

Nagy-Britanniában a The Responsible Workplace című tudományos kiadványban publikált kutatás megállapította, hogy azok a munkavállalók, akik optimális szögben, az ablak mellett ülve végzik mindennapi teendőiket, sokkal hatékonyabban és koncentráltabban tudtak dolgozni, mint azok, akiknek munkaállomása nem ezen szempontok alapján lettek kialakítva. 

 

Ez az eredmény a világítás emberi testre gyakorolt hatásával magyarázható. A természetes fény, valamint a jó látási viszonyok nem okoznak hangulatingadozást, fáradtságot, fejfájást.

Hosszú távon eredményesebb munkát, kevesebb betegszabadságot, munkahelyi elégedettség növelést és 20%-al nagyobb teljesítményt is eredményez.

Hogy miként tud cégvezetőként a munkatársak kedvében járni és megfogni az Y és Z generációt, arról itt írtunk egy jó cikket.

Megfelelő megvilágítás hatása a termelékenységre

Bár a világítási rendszer felújításának, kiépítésének kezdeti költségei ijesztőnek tűnhetnek, az energiamegtakarításból és – ami még fontosabb – a termelékenységből származó nyereség több, mint amennyit a beruházásra egy munkáltatónak költenie kell.  

Vegyük például a következő esettanulmányt

 A nyolcvanas évek végén a Nevada államban található Reno postahivatalában történt világítási rendszer korszerűsítés.  A beruházás évente mintegy 50 000 dolláros energiamegtakarítást eredményezett, de az igazi javulás a munkavállalók termelékenysége formájában figyelhető meg.

A telephely postai dolgozói az ország nyugati felének a legalacsonyabb hibaarányokkal dolgozó munkahelye lett, mely nem csak a front office területén dolgozó munkatársak eredményét tükrözi, de logisztika, raktározás területén is óriásijavulás volt tapasztalható.

Ehhez hasonló érdekességekről a Facebook oldalunkon is szoktunk írni, miért ne csatlakozna hozzánk ott is?

 

A felhozott példa a régmúltra tekint vissza, azóta azonban egyre több munkáltató köteleződik el amellett, hogy egészséges és produktív munkahelyeket teremtsen alkalmazottai számára, melynek fontos eleme a megfelelő világítási rendszer kiépítése is.  

A témával kapcsolatban tovább olvashat ide kattintva:

https://www.andrewjensen.net/how-office-lighting-affects-productivity/

 

Hogyan tegye meg az első lépéseket vállalkozása optimális világítási rendszerének kialakítása felé?

Már azzal, hogy elolvasta cikkünket, és kérdéseket fogalmaz meg magában, meg is tette az első lépést az ideális irodai világítási rendszer kialakítása érdekében. Ha nem is kezd bele azonnal a teljes épület, vagy az összes helyiség átalakításába, és csupán arra fókuszál, hogy munkatársai munkaállomásánál kezdi az ideális világítótestek beszerzését, sokat tett saját vállalkozásáért.

Természetesen szakértő segítsége nélkül szinte lehetetlen kialakítani a tökéletes fényviszonyokat egy munkahelyen, így kérje ki belsőépítész tanácsait, világítástechnikai szakember véleményét.

Ha irodabútor megoldásokról ingyenes szakértői konzultációt kér, kattintson most ide.

A König + Neurath és az Artemide közös koncepciója

 

A munka világa változik – technikailag, és strukturálisan egyaránt. A mai szervezetek számára kihívást jelent, hogy hatékonyan kihasználják a rendelkezésre álló teret.

A König + Neurath és Artemide design világítástechnikai eszközöket gyártó cég partneri együttműködésének köszönhetően az ergonómia már nem csak az irodai bútorok tervezésében és gyártásában játszik főszerepet, de a tudatos vásárlóknak tökéletes megoldást kínál a legjobb fényforrások beszerzésére is.

 

Az Artemide, a lakossági és közüzemi világítás egyik globális vezetője, mely mindig is szinonimája volt a designnak, az innovációnak és a minőségnek. Az 1960-as években alapított olasz Artemide a világ egyik legismertebb világítástechnikai cége . A „The Human Light” filozófiájáról ismert vállalat magas színvonalú, könnyű formatervezésű  és innovatív termékportfóliójával vívta ki ügyfelei bizalmát a világ minden táján.

Látogasson el partnerünk weboldalára: https://www.artemide.com/en/

 

Az ergonomikus bútorok és tökéletes fényforrások egyesítésével olyan munkahelyet alakíthat ki, mely maximálisan kiszolgálja munkatársai igényeit, valamint egészséges és inspiráló munka környezetet teremt. Üzleti partnerei számára az Ön irodájában töltött idő pedig – a csúcsminőségnek és a figyelemfelkelő design elemeknek köszönhetően- maradandó emlékké válik.

 

König + Neurath NET.WORK.PLACE

Az organikus lakberendezési és irodai bútor koncepció tökéletesen alkalmas munkaállomások, irodák, bisztróterületek, informális találkozási pontok, pihenő zónák kialakítására. A közösségi terek megvilágításáról partnerünk termékei gondoskodnak. 

Inspirációkért kattintson ide: https://www.artemide.com/en/products/indoor
König + Neurath SMART.OFFICE rendszer 

A Smart Office rendszer ad választ azokra a kérdésekre, melyek egy munkahely átalakítása során felmerülnek. A K+N okosirodával a kihívásokat lehetőségekké alakítjuk. K+N SMART.OFFICE termékünkkel cégeket is támogatunk, hogy aktívan szállhassanak szembe a munkakultúra változásával. Megoldásunk összeköti a szobákat, bútorokat és embereket, optimalizálva ezzel a kommunikációt és rendezettséget, a dolgozók igényeihez alakítva az irodát, nem pedig fordítva.

 

Amennyiben katalógust szeretne igényelni termékeinkről, az alábbiakban megteheti ezt.

    Back To Top