skip to Main Content
Milyen Színeket Használjak Az Irodában?

Milyen színeket használjak az irodában?

Olvasási idő: 4 perc

Bizonyára megfigyelte már, hogy az egyes közösségi terek – például kórházak várói, rendelői és műtői, esetleg iskolák tantermei és folyosói – ugyanazt a színt használják, nincs eltérés két ugyanazon funkciót betöltő helyiség színvilágában.

Elgondolkodott már azon, hogy ez miért van így?

 

A színek bizony hatással vannak ránk. Nem is gondolnánk, mennyire. Aktuális cikkünkben tehát arról fogunk beszélni, milyen színeket érdemes használnia az irodája falain, ha azt szeretné, hogy munkatársai hatékonyabban dolgozzanak, és emellett még trendinek is tartsák a munkahelyüket.

A szín nem ízlés dolga?

De, részben az. Az emberek színpreferenciái ugyanis eltérőek, hiszen nem ugyanúgy érzékeljük őket. Egyének szintjén azonban ez kevéssé jelent különbséget, mint közösségi szinten. Hogy ez mit jelent pontosan?

 

A színek érzékelésében, illetve ezáltal azok hatásaiban mérhető különbségek inkább az európai és egyéb kontinensekről származó emberek esetében mérvadó, nem pedig az egy kultúrkörből származók között.

 

Érdemes foglalkozni a témával, hiszen az irodai környezetben használt színek hatással vannak a munkatársak hangulatára, ezáltal azok teljesítményére is. Ezáltal nemcsak az iroda falainak színét kell előre megterveznünk, de az irodaszékek, asztalok és egyéb irodabútorok színárnyalatait is.

Szakértői konzultációt itt tud kérni.

agspro_szinesiroda03

Hogyan válasszuk ki, milyen színárnyalatot használjunk az irodában?

 

Ahogyan azt az irodatér berendezésével kapcsolatban már kifejtettük, egy stratégiai tervezésnek kell megelőznie a konkrét munkálatokat. Ekkor figyelembe kell vennünk a terek funkcióit, az ott zajló munkafolyamatok sajátosságait, illetve az ezekkel kapcsolatos szervezeti elvárást. Ezenkívül a környezeti sajátosságokra is figyelni kell, mint például a fényviszonyok vagy a tér nagysága.

 

Mielőtt kiválasztanánk a konkrét színeket, először azt kell meghatároznunk, hogy milyen árnyalatokban érdemes gondolkodnunk.

A meleg színárnyalatok (narancs, piros, sárga és ezek kombinációi) energiával töltik fel a tereket, emellett fényes és vidám hatást keltenek. Ezáltal fokozzák a munkakedvet is. Arra azonban figyelnünk kell, hogy az ilyen helyiségekben dolgozók melegebbnek érzik a teret, valamint a számítógép képernyője is kevésbé látható. A meleg színek ráadásul sokkal inkább stimulálják az érzelmeket, ezáltal gyakrabban váltanak ki dühöt.

A hidegebb árnyalatok (kék, zöld, lila és ezek kombinációi)a nyugodt légkör kialakításában segítenek, mellett éberséget sugároznak. Ha tehát zajos, pörgős munkahelyről beszélünk, érdemes hideg színeket választani. Azt azonban ne hagyja figyelmen kívül, hogy az ilyen színben úszó terekben alacsonyabb a hőérzet is. Az ilyen árnyalatú terekben azonban gyakrabban alakul ki elszigeteltség érzése, valamint szomorúság.

agspro_color

És mi a helyzet a konkrét színekkel?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legsűrűbben használt színeket, illetve azok hatásait.

 

    • Kék: Itthon talán ez a legnépszerűbb szín, köszönhetően annak, hogy erősíti a produktivitást, illetve segíti a fókuszált, nyugodt munkavégzést.
    • Sárga: Ezt a színt a legtöbb esetben olyan irodákban alkalmazzák, ahol javarészt kreatív munkavégzés folyik, ugyanis növeli az alkotókészséget. Azonban nem szabad túl sok sárgát használnunk. Kutatások bizonyították ugyanis, hogy az emberek gyorsabban veszítik el a fejüket sárga szobákban.
    • Piros: Leggyakrabban olyan munkakörnyezetben használják, ahol fizikai aktivitás is szükséges, serkenti az agyi aktivitást, illetve emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, illetve a tenni akarás érzését. A pirossal sem szabad azonban túlzásba esnünk, mert nagy dózisban rontja a hatékonyságot, valamint táplálja az ingerültséget és az ellenségeskedést.
    • Zöld: Általában olyan irodákban használják, ahol hosszú órákat töltenek a munkatársak, ugyanis harmóniát és nyugalmat sugároz. Emellett elősegíti az innovatív gondolkodást is, kíméli a szemet és csökkenti a szorongást.
    • Fehér: Magyarországon sokáig ez volt a legnépszerűbb szín, azonban ez az egyik legrosszabb választás, ha irodaszínről beszélünk. Klinikai, izolációs szín, amely akadályozza a kreatív munkavégzést.

Nemcsak a falak színe számít

Amikor egy harmonikus irodai színeit tervezzük meg, érdemes szakértői segítséget kérni, hogy megtaláljuk a különböző színek megfelelő arányait. Egy jó ízléssel kijelölt kárpitozott hangelnyelő bútor, vagy egy adott színt kiemelésére szánt ergonómikus szék elhelyezése komoly hatással lehet a munkatársak hangulatára és produktivitására.

Székválasztással kapcsolatban ez a cikkünk érdekes lehet Önnek.

OKAY.II slide

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kiválasztanak egyetlen színt, és mindenhol ezt használják. Az eredmény sem esztétikailag, sem a hatás tekintetében nem hozza majd a várt eredményeket.

 

Az irodák lelke az étkező. A legújabb trendek igyekeznek a munkahelyeket otthonossá, barátságossá, ugyanakkor kényelmessé tenni. Az irodák berendezése visszatükrözi azt a hangulatot, melyet az ott dolgozók otthonukban is élvezhetnek, hogy munkájuk hatékony legyen, valamint egészséges környezet vegye körül őket.  Irodai étkezők térkialakításáról írtunk már itt.

 

Érdemes eldönteni, milyen tónusokkal dolgozunk az adott tereket illetően, és az ebben fellelhető színeket próbáljuk kombinálni. Így a lehető legtöbb pozitív hatást elérhetjük, ráadásul egyik sem lesz túl hangsúlyos, ezáltal a színek fent részletezett negatív hatásai is csökkenthetők.

Kövessen minket a Facebook oldalunkon is.

Back To Top