skip to Main Content
Irodai Közösségi Tér: Az étkező

Irodai közösségi tér: az étkező

Olvasási idő: 4 perc

Az étkező nem csak az otthonunk lelke

Már korábban is boncolgattuk a témát, hogy a 2019-es évben hogyan valósítható meg az inspiráló munkakörnyezet. A legújabb trendek igyekeznek a munkahelyeket otthonossá, barátságossá, ugyanakkor kényelmessé tenni. Az irodák berendezése visszatükrözi azt a hangulatot, melyet az ott dolgozók otthonukban is élvezhetnek, hogy munkájuk hatékony legyen, valamint egészséges környezet vegye körül őket.  A teljes Königh + Neurath irodabútor termékpalettát itt tudja áttekinteni.

Ez alól természetesen az irodák lelke, a konyha és az étkező helyiségek sem lehetnek kivételek.

Hiszen a tűz körül való összegyűlés ösztönös dolog, szinte egyidős az emberiséggel. Mindannyiunkban él egy meghitt kép a gyermekkorunkból, ahogy édesanyánk, nagymamánk sürög- forog a konyhában, mi pedig egy székre állva, vagy lábujjhegyen nyújtózkodva várjuk, hogy lenyalhassuk a fakanálról a legízletesebb falatokat. A vacsoraasztal pedig a család közösen töltött pillanatainak legfontosabb színtere. 

Éppen ezért a modern irodákban is kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak az étkezésre kialakított helyiségek. Hiszen jelen esetben a „család” a cég munkatársainak közösségéből áll.Fontos tehát, hogy legyen egy olyan hely az irodában, ahol a mókuskerékből kiszakadva megpihenhet az ember.

És miközben étkezik, kötetlenül beszélgethet és időt tölthet munkatársaival.

Emellett nem csak közösségi tér funkciója miatt fontos, hogy egy munkahely gondot fordítson arra, hogy alkalmazottai megfelelő környezetben étkezhessenek.

agspro_blog_etkezes04

A konyha mélyen tükrözi a vállalati kultúrát is.

 

Ahol szép, tágas étkezővel szerelik fel az irodát, – kényelmes székekkel és asztalokkal,- ott a vállalat azt üzeni, hogy kiemelt gondot fordít alkalmazottai well-being érzetének növelésére.

Természetesen az iroda adottságaitól is függ, hogy mekkora helyiség áll rendelkezésre az étkező és konyha kialakítására, de egy kis kreativitással és belsőépítész segítségével könnyedén hangulatos tér alakítható ki. 

Darts vagy csocsó? A pihenő terek szerepe az irodában – cikk

 

Milyen előnyökkel jár egy munkavállaló számára egy vonzó konyha és étkező helyiség?

Ha naponta csomagolsz magadnak ebédet, melyet csak meg kell melegítened a munkahelyeden, legalább napi 1.500-2.000 Ft plusz kiadást spórolsz meg. Hiszen az otthonról vitt ebéden, szendvicsen és nassolni valón kívül nem keletkezik a munkaidődben plusz kiadásod. 

Az ebédszünetben nem kell időt töltened azzal, hogy a közeli éttermekig, szendvicsbárokig vagy kifőzdékig sétálj. Spórolsz a sorban állással is, így több időd marad az ebédszünetben az aktív vagy passzív pihenésre. 

A közös étkezés továbbá azokat is rászoktatja a rendszeres és egészséges étkezésre, akik egész nap szinte liter szám isszák a kávét, és csak futtában kapnak be pár falatot a munka idejük alatt. A közösség pozitív húzó ereje igen erős, így még azok is hamar rákapnak a rendszeres étkezésre, akik hozzá szoktak ahhoz, hogy csak otthon, munka után egynek valamit. 

 

Tudtad, hogy léteznek úgynevezett Brainfood ételek? 

Biztosan Te is észrevetted már, hogy zsíros ételek vagy gyorséttermi szendvicsek elfogyasztását követően fáradékony leszel. Most megmutatjuk, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztanod a munkahelyeden, hogy folyamatosan fitten tartsd magad fizikálisan és mentálisan egyaránt. A nehéz, „kajakómát” előidéző ételeket kerülni kell munka közben. A saláták és zöldséges fogások előnyösebbek, mint a sültek, a sült krumpli, vagy a tejszínes-sajtos mártások a tészta ételek feléteként.

Helyette inkább fogyassz:

  1. olajos magvakat
  2. teljes kiőrlésű pékárukat
  3. zabkását, vagy zabszeletet
  4. halakat, melyek gazdag omega3 források
  5. diákcsemegét
  6. sovány húst salátával
  7. főzelékeket

Pár nap után észre veheted a teljesítményeden is a különbséget.

Etikett: Kerüld az erős illatú ételek fogyasztását a munkahelyeden. Másokat is zavarhat az intenzív illat, ráadásul elkerülhetetlen, hogy a nyitott ajtón keresztül más helyiségekben is érezhetővé váljon. Ráadásul rendkívül kellemetlen, ha épp egy ügyfél toppan be az ajtón!

Ideális esetben hogyan néz ki az étkező egy irodában?

agspro_blog_etkezes01

A modern irodai étkező egyben közösségi tér is.  

cikkünk az irodában használható színekről itt olvasható

 

Vagyis a hagyományos konyhai funkcióján túl meg kell, hogy teremtse a hangulatot és a lehetőséget is a közös étkezésre, pihenésre. Emellett a mai étkezők sok esetben kötetlen üzleti megbeszélések, tárgyalások és meetingek színterei is, így rendkívül fontos, hogy kényelmes, barátságos hangulatú és jól megvilágítottak legyenek.

Éppen ezért az étkezőkben egymástól elkülöníthető tereket alakítanak ki.  6-8 személyes asztalok és kényelmes székek mellett sok helyen kanapékat, babzsákokat vagy éppen bárszékekkel használható magasított asztalokat használnak erre a célra.

Étkezőbe ajánlott König + Neurath székeket itt tudja megnézni

Az étkezők designja szorosan illeszkedik a cég arculatába, azonban ebben a helyiségben lehetőség van a kreatív ötletek megvalósítására is. Nem ritka, hogy zöld növényekkel teszik természetközelivé a teret, vagy olyan grafikákkal díszítik a falakat, melyek egy kávézó vagy étterem hangulatát idézik. 

A König+Neurath ergonomikus megoldásai – Felkészülten a változásokra

agspro_blog_etkezes02

Kevés az olyan vállalat ma Magyarországon, ahol fix létszámú munkavállaló dolgozik. A home office elterjedésével, a projekt alapú munkacsoportok felállításával egy vállalat manapság azzal a kihívással néz szembe, hogy az irodai munkavállalók száma folyamatosan változik.

Éppen ezért a König+Neurath olyan ergonomikus bútorokat tervez, melyek képesek könnyedén igazodni a felmerülő igényekhez.  Az irodai bútor kínálatunk számos eleme megfelel az új irodai étkezők kialakítására. Kényelmes székekkel, mozgatható bútorelemekkel, kanapékkal és fotelekkel állunk rendelkezésére.

 

 

Ha irodabútor megoldásokról ingyenes szakértői konzultációt kér, kattintson ide.

Ha további szakértői tartalmakra kíváncsi,  kövessen minket a Facebook oldalunkon is! Köszönjük.

Amennyiben katalógust szeretne igényelni termékeinkről, az alábbiakban megteheti ezt.

    Back To Top