Skip to content
LENYŰGÖZŐ FORMA

Visszeres panaszai nehezítik a munkavégzését?

Olvasási idő: 5 perc

A megoldás sokkal egyszerűbb, mint gondolná!

 

A visszérbetegség a magyar lakosság csaknem 20%-át érintő egészségügyi probléma, amelyet a közhiedelemmel ellentétben nem pusztán örökölt hajlam idéz elő. A krónikus vénás megbetegedések kialakulásában a mozgásszegény életmód, a terhesség, a túlsúly, a dohányzás valamint a folyamatos ülő vagy álló munka is nagy szerepet játszik.

A felmérések azt is kimutatták, hogy kétszer annyi hölgy szenved a visszér okozta panaszoktól, mint ahány férfi. Az estére bedagadt lábfej, a sajgó boka, a viszkető érzet, valamint a fájó talp mind a visszeres megbetegedés első intő jelei.  

A visszér okozta panaszok nem csak esztétikai problémát okoznak. A nem megfelelően kezelt visszér lábszárfekélyhez, súlyosabb esetben pedig akár tartós egészségkárosodáshoz és munkaképtelenséghez is vezethet.

A visszeres megbetegedéseket kiváltó okokról és kockázati tényezőkről a linkre kattintva további információkat talál:

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/visszerbetegseg/33

 

Mit tehet, ha kialakult visszér panaszokkal küzd vagy elkezdte tapasztalni a betegség első jeleit?

A visszérbetegség rendkívül kellemetlen, hiszen látható tünetei vannak. Különösen a hölgyek esetében okoz ez érzelmi problémákat is, hiszen a lábakat inkább nadrággal, harisnyával takargatják, nehogy felhívják munkatársaik figyelmét a betegségükre.

A visszér kezelése minden esetben szakorvos által javasolt terápián alapszik. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett sok esetben kompressziós harisnya hordása is javasolt, de a gyógyulás alapvető feltétele az életminőség javítása is.

A dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás mellett arra is törekedni kell, hogy a napi munkavégzés egészséges környezetben teljen.

A visszeres megbetegedésben szenvedőknek a munkahelyükön is gyökeres változásra van szükségük ahhoz, hogy teljesítményüket ne befolyásolják panaszaik!

 

Milyen változásra van szüksége munkahelyén, hogy visszeres problémáit csökkentse?

A folyamatos ülő munkavégzés során a láb ereinek vérellátása nem megfelelő, ez okozza az érfalak gyengülését. A felhalmozódott méreganyagok ugyanis nem tudnak kiürülni megfelelően a vénás- és nyirokérrendszerből, ez a folyamat pedig hosszú távon egészségkárosodáshoz vezet.

 

Sok esetben maga az irodai szék a felelős a helytelen vérkeringésért és kiváltó oka is lehet a betegségnek!

 

A hosszan tartó folyamatos ülés egy hagyományos irodai széken komoly rizikófaktor a visszérbetegség kialakulásában. A nem ergonomikusan kialakított székek ülései ugyanis elnyomják a láb ereit, ezzel akadályozzák az érrendszer egészséges működését. A folyamatos nyomás a comb alsó részén a vénákra terhelődik, így a keringés lelassul, a méreganyagok felhalmozódnak. Ennek következménye a hideg láb érzet, valamint az ödémák kialakulása.

 

Egy megfelelő, ergonomikusan kialakított irodai székkel ez a probléma könnyedén orvosolható

Naponta átlagosan 6-8 órát töltünk irodai székünkben ülve, éppen ezért rendkívül fontos, hogy ezt egy egészséges, minőségi irodai székben tegyük!

Egy egészséges ülést biztosító ergonomikusan kialakított irodai szék esetében sem ülő helyzetben, sem pedig  hátradőléskor nem emelkedik fel a szék ülése, így egyik pozícióban sem érintkezik az ülés a combok térdhajlattal érintkező részével, nem gyakorol nyomást az érrendszerre.

AGSPRO JET III használata 03

A Jet III termékünket itt mutatjuk be.

 

Helyes üléshelyzet esetén a térdhajlat és az ülőlap között 2-3 cm távolság van, miközben a hátgerinc az ülés háttámlához simul. A comb vízszintes és az ülés éle nem nyomja a lábszárat. Az ergonomikus irodai székek estében a forgási pont optimális beállításának köszönhetően hátradőléskor a szék ülése lefelé dől, így a vérereket nem nyomja el a szék ülése. Természetesen egy jó irodaszék használata esetén is a rendszeres mozgás, váltakozó ülő-álló munkavégzés szükségszerű és fontos.

 

Hogyan alakítson ki munkahelyén egészséges környezetet?

 

A megoldás sokkal egyszerűbb, mint gondolná.

 

Egyre népszerűbbek a hazai munkahelyeken is az ülő-álló munkaállomások. A legegészségesebb irodai környezet akkor teremthető meg, ha ergonomikus irodai bútorokkal rendezi be munkaállomását.

A legmodernebb és legegészségesebbnek tekinthető munkaállomás része egy ergonomikus, egészséges ülést biztosító irodai szék, valamint egy álló és ülő munkavégzésre egyaránt alkalmas irodai íróasztal. Ez az új munkaállomás típus rohamos léptekben kezd terjedni hazánkban, leginkább a megfelelő vállalati kultúrával rendelkező cégek körében, akik kiemelt figyelmet szentelnek az egészséges munkakörnyezet kialakítására.

Az ülő-álló megoldásokról ingyenes szakértői konzultációt itt tud kérni.

Az ergonomikus asztalok munkalapja emelhető, így egyaránt folytatható rajta munkavégzés álló, illetve ülő pozícióban. A kézikarral vagy motoros emelővel rendelkező asztalok egy pillanat alatt a kívánt magasságba emelhetők, így dinamikusan váltogathatja a nap során munkavégzésének pozícióját.

A váltogatott pozíció rendkívül pozitív hatást gyakorol a szervezetére, valamint fokozza a munkateljesítményt is. A hosszú távú, statikus munkavégzés közben hamarabb jelentkeznek a fáradtsággal, gerincfájdalommal és fejfájással járó tünetek. A váltakozó pozícióban történő munkavégzés során a gerincének terhelése csökken, frissül a  vérkeringése, amely szellemileg is pozitívan hat Önre munkája során.

 

Az ülő-álló munkaállomást használók naponta átlagosan 3-4 alkalommal váltogatják az ülő és álló pozíciót, amellyel a kutatások szerint 60%-al csökken a mozgásszervi és érrendszeri panaszok és megbetegedések kialakulásának kockázata.  

table_studio_detail

Egy ergonomikus irodai asztal használata akkor lesz hatékony, ha ergonomikus irodai széket is használ

Az ergonomikusan kialakított irodai szék: 


Háttámlája legalább 24 fokban hátra dönthető és nem mozog 1-1-ben az ülőlappal
Az ülése flexibilis, nem nyomja el a combban futó ereket
Az üléslap optimális módon támasztja a combokat
Állítható deréktámasszal rendelkezik
Karfája állítható

 

Az elmúlt években drasztikusan romlott az ülő munkát végzők egészségi állapota. A munkahelyeken az egészségmegőrzés kulcsfontosságú kérdéssé vált. Az új, innovatív ülő-álló munkaállomások bizonyított hatékonyságuknak köszönhetően rohamos léptekben kezdenek elterjedni Magyarországon is.

Az ülő-álló munkaállomások pozitív hatásairól szóló cikket itt olvashatja el:

 https://www.hrportal.hu/hr/uj-irodai-trend-terjed-az-ulo-allo-munkavegzes-20130215.html

 

+ 1 Tipp

Ha visszeres panaszai vannak, használjon puha talpú cipőt! Kerülje a szűk, kényelmetlen lábbelik használatát. Ha irodában dolgozik, munkavégzés közben cipőjét (főleg ha az magassarkú) cserélje le egy kényelmes benti papucsra vagy sportcipőre.

 

Mit gondol, vajon a  főnöke venne Önnek egy ilyen munkaállomást?

 

Minden ülő munkát végző munkavállaló számára ideális lenne egy ergonomikusan kialakított munkaállomás kialakítása. Sokan azonban némi utánajárás után megijednek attól, hogy munkáltatójuknak előterjesszék igényüket egy ilyen jellegű anyagi beruházásba. Most azonban igyekszünk megvilágítani Önnek munkáltatója álláspontját.

 

Ameddig a munkaerőpiac dübörgött és egy-egy személy könnyedén helyettesíthető volt, valóban sokkal kevesebb hangsúlyt fektettek a vállalatok a munkavállalók megtartására. Azonban az utóbbi években ez a tendencia megfordult. Mára már a munkáltató érdeke, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat munkahelyükön, jól teljesítsenek és nem utolsó sorban minél kevesebb időt töltsenek táppénzen.

A betegszabadság ugyanis sokba kerül a vállalatnak.

A munkavállaló kiesésével jelentős teher nehezedik az őt helyettesítő kollégákra..

A Swiss Medical felmérése alapján azok a munkáltatók, akik fontosnak tartják munkavállalóik egészségét, 10-13%-al is csökkenthetik a táppénzes napok számát. Ezentúl pedig egy olyan munkahely, amely tudatos egészségfejlesztési programmal bír, sokkal vonzóbb egy új munkavállaló számára, növeli a termelékenységet és a munkavállalói lojalitását is a vállalt felé. 

 

Az egészséges munkakörnyezet a munkáltató és a munkavállaló számára kölcsönös érdek.

Pusztán azzal, hogy elolvasta cikkünket, hatalmas lépést tett visszér okozta problémáinak megoldása felé.

A visszér a lakosság 20%-át érintő probléma, melyről beszélni kell. Hamarosan további cikkeket olvashat e témában.

 

Ha további szakértői tartalmakra kíváncsi,  kövessen minket a Facebook oldalunkon is! Köszönjük.

Amennyiben katalógust szeretne igényelni termékeinkről, az alábbiakban megteheti ezt.

    x (x)
    Back To Top