Skip to content
motoros_asztal01

Tényleg pénzkidobás motoros asztalra költeni?

Olvasási idő: 6 perc

Kipróbáltam és ezt tanultam belőle…

 

Az interneten böngészve számtalan cikket lehet találni, melyek hosszasan taglalják az ülőmunka hátrányait, valamint egészségkárosító hatásait. Viszont a szellemi munkát végzők sok esetben nem választhatják meg munkavégzésük mikéntjét. Vagy mégis?

Mit szólna, ha azt mondanánk, a klasszikusnak számító irodai munkavégzés ideje lejárt?

Ezt a cikket azoknak ajánljuk, akik nyitottak az innovatív megoldásokra, melyek segítségével forradalmasítani lehet a munkafolyamatokat, valamint olyan inspiráló munkakörnyezetet lehet létrehozni, mely egyaránt csábító tényezőként hat az új munkavállalókra és megfelelő motivációt biztosít a csapat minden tagja számára.

Járjuk hát körül a témát. Tények röviden.

Egy átlagos munkanap alatt 12 órát ülünk egy helyben, ebből 7,7 órát a munkahelyünkön töltünk.

Jó esetben 7 órát alszunk

Mindössze 5 órát töltünk egy nap tevékenyen.

 

Ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, javítsunk az életminőségünkön, be kell iktatni a rendszeres sportolást  a mindennapjainkba, valamint rendkívül fontos a megfelelő étkezés is. Ezzel talán nem árultunk el újdonságot.

Azonban azzal talán igen, hogy Magyarországon is egyre nagyobb teret hódítanak azok az innovatív fejlesztéssel készült irodabútorok, melyek segítségével váltogatni lehet az ülő és álló munkavégzést. Sokan idegenkednek ettől az újfajta munkamódszertől, de csak addig, amíg meg nem ismerik és ki nem próbálják a gyakorlatban is.

motoros_asztal02

Mit kell feltétlenül tudni az álló munkavégzésről?

Sokakban él az a tévhit, hogy koncentráltan csak ülve lehet dolgozni. Ez a tény önmagában nem állja meg a helyét. A kutatási eredmények valóban azt igazolják, hogy intenzívebb szellemi teljesítményt lehet elérni ülés közben, azonban a koncentráció mértéke folyamatosan csökken. Ezért érezzük azt, hogy legalább óránként jól esik 10-15 perc szünetet tartani.  Ilyenkor jól esik egy kis mozgás, pár lépés az irodában, esetleg egy frissítő tea vagy kávé elkortyolása a konyhában.

Szükséges is a pihenés, ugyanis az ülő munka során lassul a vérkeringés, az anyagcsere, és folyamatos, úgynevezett statikus terhelés éri a vénákat valamint a gerincoszlopot.

Az álló munkavégzés során sokkal mobilabbnak érezhetjük magunkat, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tartós állás is terhelést jelent a vázizomzatnak, valamint az ereknek.

Fontos!

A váltott munkavégzés nem helyettesíti a pihenést! Rendkívül fontos, hogy a pozíció váltás ne azért történjen, mert elcsigázottnak érezzük magunkat. A szellemi feltöltődés rendkívül fontos. A munkát szakítsa meg legalább óránként 5-10 percre, végezzen frissítő testmozgást, vagy igyon meg egy finom teát, sétáljon egy keveset akár az iroda területén is. Az irodai well-being-ről itt egy korábbi cikkünk.

 

Mi lehet vajon az optimális megoldás?

A legjobb, ha megteremtjük magunk (és kollégáink) számára a lehetőséget, hogy egyes munkafolyamatokat ülve, másokat viszont állva végezzünk. A munkafolyamatok ily módon való felosztásával tehetjük a legtöbbet a koncentráció folyamatos fenntartásáért, valamint szellemi és fizikai fittségünk megőrzéséért.

 

 

A váltott munkavégzés során a következő tényezőket tapasztaltam saját munkavégzésem során

 • A koncentrációt igénylő munkafolyamatokat (riportok készítése, excel táblázatok készítése) ülve végeztem, hiszen ülve sokkal kényelmesebb. Álló pozícióban sokkal hosszabb ideig tartott a munkafolyamat elkészítése.
 • Az álló munkavégzéssel több kalóriát égetünk, javítjuk az anyagcsere folyamatainkat, én személy szerint sokkal később kezdtem el a nap végén érezni a fáradtság jeleit
 • A pozíciók váltogatása rendkívül egészséges, melyet ortopéd orvosok is gyakorta javasolnak irodai dolgozók számára. 3 hét elteltével meg tudom erősíteni, hogy ez az állítás igaz, hiszen saját magamon érzem, hogy a hátfájásom mértéke folyamatosan csökken anélkül, hogy életmódomon drasztikusabb változás ezen kívül nem történt.

Mire ügyeljen az, aki beiktatja az álló munkavégzést a mindennapjaiba?

 

 • Ne vigye túlzásba! 30-40 perc bőven elég ahhoz, hogy teste felfrissüljön. Váltson az idő lejárta után ülő pozícióra.
 • Figyeljen a helyes testtartásra. Az álló munkavégzés csak akkor lesz egészéges, ha vállai nem esnek előre, nem görnyed, a motoros asztalt pedig mindig a megfelelő magasságba, saját alkatának megfelelően állítja be.
 • Testsúlyát rendszeresen helyezze át egyik lábáról a másikra, ha kényelmetlennek találja a pozíciót. Amennyiben nem érzi kényelmesnek az álló pozíciót, egy II irodai szék segítségére lehet ebben, melyet kifejezetten álló munkára, irodai beszélgetésekre terveztek.

 

Ezek a cikkeink is érdekelhetik:

Kulcsszó: produktivitás és alkalmazkodás

10 érv, miért az a jövő mobil munkaállomása

 

Tanácsaink, hogyan ossza fel a munkafolyamatokat? Mely teendőit végezze ülve, és melyeket állva?

Ülve végezze az alábbi munkafolyamatokat:

 • magas precizitást igénylő munkák
 • ismétlődő feladatokat
 • ha egy munkafolyamat meghaladja a 2 órát

Állva végezze azon feladatait:

 • melyek 10-15 perces etapokra oszthatók
 • Ha a feladat végrehajtása során el kell hagynia munkaállomását, majd visszatérnie oda
 • ha kreatív ötletekre van szüksége

 

Mostanra már egészen biztosan eljutott oda a cikk olvasása közben, hogy milyen alternatív megoldásokkal lehetne beiktatnia az álló munkavégzést a mindennapjaiba.

Lássuk tehát, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a König + Neurath motoros asztalok.

motoros_asztal01

A  motoros munkaállomások tulajdonságai:

 

 • Minden asztalláb saját motorral rendelkezik, így terhelhetősége, megbízhatósága jóval nagyobb a mechanikusan állítható verzióknál.
 • Halk működtetés és alacsony Stand-by fogyasztás jellemzik ezeket az asztalokat, így akár egy open office-ban sem zavarják a többieket a koncentrálásban
 • Lágy indítás és megállás, amikor az asztal befejezi a mozgást, nem rángat, puhán és finoman áll meg.
 • Az eltolható asztallap könnyű hozzáférést biztosít a teljes kábeltálcához, így nem csak egy szűk nyíláson keresztül, netán egy körkivágáson kell átfűzni a kábeleket, rendezni a vezetéket, a hosszabbítót vagy a laptop/mobil töltőt.
 • A precíz gyártás (lézeres fém alkatrész megmunkálás), a merev kialakítás biztosítja a stabilitást emelt állapotban is. A lézeres vágás miatt tökéletesen illeszkednek a König merevítő fém vázelemek.
 • Széles és mély lemez kábelcsatorna tartozik hozzá (nem drótváz, melyből kilógnak a kábelek vagy kiesnek az apró tárgyak), mely végigfut a két asztalláb között.
 • Az asztal vázához paraván, lábtakaró, számítógép, vagy nyomtató is felszerelhető, akár utólagosan is. Így bármikor könnyen lehet bővíteni.
 • Az asztallábakat ki lehet szintezni, hogy a padló egyenetlenségeit kiküszöbölje.
 • Az asztallap lehet MFC, furnér vagy FENIX 25 mm-es vastagságú anyagból.

 

A König + Neurath motoros asztal kínálata

 

TALO.S irodai motoros munkaasztal

A lenyűgözően könnyed és modern tervezésnek köszönhetően az ülő-álló munkaállomás ideális megoldást nyújt önálló vagy csoportos munkavégzésre.
Munkalapja és lábai számos variációban konfigurálhatók, így bárki saját ízkésére szabhatja irodai vagy otthoni munkaállomását.

motoros_asztal03_TALO-S

 

tovább a termékhez

 

ACTIVE.T irodai motoros munkaasztal

Állítható magasságú munkaasztal egyszemélyes vagy Bench típusú, csoportos munkavégzésre. Magassága elektromosan állítható 650-1300 mm közötti magasságba. Csendes, finoman emelkedik le és vissza. A memória funkcióval könnyedén egyénre szabható.

Az asztalhoz egy hangelnyelő paraván is tartozik, mely rendkívül praktikus nyitott irodákban dolgozók számára.

active-t-irodai-munkaasztal-agspro-00

tovább a termékhez

 

Motiválja munkavállalóit motoros asztallal!

A munkáltatók részéről bevett gyakorlat, hogy támogatják a dolgozók aktív pihenését, akár a sportolási lehetőségek megteremtésével, akár szervezett, rendszeres sporttevékenységgel.

Azonban az ergonomikus irodabútorok beszerzése is egészségmegőrző tényező, így a jövőben remélhetőleg kiemelt figyelmet kap a munkáltatói oldalról is ezen új, innovatív eszközök beszerzése.

 


Ha legközelebb megkérdezi Öntől a főnöke vagy a hr-es, hogy mivel lenne még inkább motivált, 
mondja azt, hogy szívesen dolgozna egy motoros asztalon! :-)

 

Próbálja ki termékeinket, tesztelje Ön is munkahelyén!

Kövessen minket Youtube csatornánkon is.

 

Referenciáink

Ha termékeinkről katalógust kérne:

   

  Back To Top