skip to Main Content
Csendet Kérünk!

Csendet kérünk!

Olvasási idő: 5 perc

Az irodában sosincs csönd.

Ha Ön úgy is érzi, hogy egy csendes irodában ül, mérje le és meg fog lepődni. A füle érzékeli a széktologatást, az utcai zajokat, a kávéfőző zaját, a telefoncsörgést és beszélgetést. De ha az alapzaj kevesebb is az irodában, az viszont felerősíti a beszélgetés zajait, amely talán még inkább idegesítő. A folyamatos zajban tevékenykedés egy állandó nyomás alatt tartja az irodában lévőt: kevesebb dologra tud odafigyelni, felületesebben fogadja be az információt, csökken azon képessége is, hogy a munkához fontos infókat jól leszűrje – és ez hamarosan csökkenő teljesítményén is látszani fog.

csendetKerunkBlog

 

Tudta, hogy ha ezek a zajok elérik az 50 dB-t, az már a teljesítménye rovására megy? Tudta, hogy az elektromos eszközök, mint például az asztali gép, a laptop, a nyomtató, a klíma már standby üzemmódban is adnak ki hangot? Mégha nem is halljuk őket. Áramot fogyasztanak és elektroszmogot bocsátanak ki.

 

 

 

Nem teljes csendet akarunk, de a nyugalom érzetét megteremteni

agspro_blog_inside50_paravan04

 

De hogy is van ez a decibel?

Az emberi hallásküszöböt képzelje el úgy, hogy 3 méterről meghallja a szúnyog repülését. A 10 dB az emberi lélegzés hallása ugyanilyen messziről. 30 dB kb. egy jó színházi előadás nézőtere, 40 dB egy átlagos éjszaka lakóterületen (nincs riasztó, meg tüntetés, semmi rendkívüli). 100 dB egy diszkó belülről (!), 120 dB már a fájdalomküszöbünk (mint egy vonatkürt 10 méterről). Az ablakok hozzávetőlegesen 163 dB esetén törnek be. És 180 dB lehetett a híres Krakatau vulkán kitörése 150 kilométerről. 

 


Általános szabályként elmondható, hogy ahol nagy figyelmet igénylő irodai munkát végzünk (ezek az alacsony intenzitású irodaterek), ott a zajszint nem haladhatja meg az 50 dB-t. A magas intenzitású tereknél, mint amilyen egy lounge, ott az 55 dB-t elérheti a zajszint. ( A QUIET.BOX fülke falai 42 dB-t, az üveg ajtók 37 dB-t tudnak.)  
A 65 dB-nél hangosabb zajok már befolyásolják a magatartásunkat és pszichésen is rossz hatással vannak, 85 dB feletti folyamatos terheltség pedig maradandó károsodást is okozhat.

 

Szegény fülünk

A vízben szinte minden izmunk képes elernyedni és pihenni. Alvás közben pihen az érzékelésünk: a látás, szaglás, tapintás, ízlelés – de mi a helyzet a hallással? Szegény  fülünk sosem pihen, folyamatosan érzékel valamit. (Igen, éjjel is, mikor alszunk. Önnel is előfordult már, hogy az éjszaka közepén hirtelen felült az ágyában és nem tudta, mitől ébredt fel? Aztán hamarosan becsoszogott egy pizsamaszagú kis ember…)

 

Hogyan tudunk védekezni az irodai hangszennyezés ellen?

 • Hallotta már azt a kifejezést, hogy hangmaszk? 

Bizonyos helyzetekben hasznos lehet a zaj elfedése más hangforrással. Van, aki békés hangokkal veszi körül magát, mint például egy apró szélcsengő, mások e problémával is az okostelefonjukhoz nyúlnak. Léteznek már olyan alkalmazások, amelyek ún. fehérzajt generálnak és így semlegesítik a zavaró zajokat, és képesek javítani a munkateljesítményt. 

 • Tanult süketség

A zajszennyezés annyira elterjedt már, hogy önvédelemből néha egyszerűen kikapcsoljuk a kívülről érkező hangok nagy többségének érzékelését. Az emberi zajszennyezéstől a világ egyetlen pontja sem mentes. Az Amerikai Nemzeti Park Szolgálat egyik kutatója, Kurt Fristruo szerint a világ zajszennyezettsége 30 évenként megduplázódik és ezzel gyorsabban nő, mint a népesség. 

 

Egyre több ember kénytelen magas környezeti zajban élni illetve ott is dolgozni. A zajszennyezés azonban egy sor egészségi bántalommal hozható összefüggésbe. Csak Európában kb. 70 millióan élnek olyan helyen, ahol minden nap 55 decibelnél magasabb környezeti zajnak vannak kitéve. Az ilyen erős zaj magas vérnyomáshoz, szorongáshoz, erős teljesítményromláshoz, szívproblémákhoz is vezethet. 

 • Berendezéssel a zajszennyezés ellen – INSIDE irodai paravánok

 

A falszigetelés és az ablakok sokszor adottak egy irodában, de a textilek, szőnyegek és igen, a bútorok is működhetnek kiváló zajfogóként. Az iroda bútorozásánál érdemes előre akusztikai koncepciót is készíteni. Legjobban ugye akkor halljuk a partnerünket, ha egyenesen hozzánk beszél – ezért van az, hogy a zajvédő elemeket is elég ebben az irányba helyezni, minél közelebb a zajforráshoz.

Ahogy az irodában elválasztjuk a magas, közepes és alacsony intenzitású tereket (függően attól, hogy milyen erős energiaszinten léteznek ott a kollégák), úgy eltérő akusztikus megoldásokat adhatunk az irodabútorokkal is.

 

A továbbiakban nézzünk meg néhány ilyen bútort a König + Neurath német irodabútor gyártó cég kínálatából.

agspro_blog_inside50_paravan06

INSIDE. irodai paraván

Elegáns, funkcionális és sokoldalú

Az Inside rendszer a nyitott terekben nyújt megoldást kiváló akusztikus tulajdonságaival, könnyű szerelhetőségével és élményszámba menő megjelenésével. A paravánok alumínium konzoltartó lábakkal rendelkeznek, az önmagában álló panelek mindkét oldalon megtámasztást kapnak, akár kerek disc-lábbal is. Íróasztalokhoz, tárolóelemekhez könnyedén illeszthetők, és ha változnak az irodai igények, erőfeszítés nélkül átszerelhetők.

 

A panelek kívül tartják a zavaró zajok nagy részét, így nemcsak a személyes irodai teret, hanem az open-office, nyitott irodatér akusztikus tulajdonságait is nagymértékben javítják. Különösen hasznos, hogy az Inside összes eleme elérhető olyan borítással, amire a nekünk fontos papírokat, képeket irodai tűzővel rögzíthetjük. 

 

A panelek segítenek egy magas szintű rendezettséget tartani az íróasztalon és környékén. Az INSIDE rendszer széles választékát kínálja a rendszerező polcoknak, melyeket sínre rögzítenek. Így például egy zajosabb nyomtató is kerülhet panel mögé, jelentősen csökkentve az iroda zajterhelését.

agspro_blog_inside50_paravan03

INSIDE. irodai paraván főbb előnyei a kiváló akusztikus tulajdonságai mellett

 

 1. Az íróasztal paraván segít rendszerezni a személyes irodai teret
 2. A rendszerező sínbe a monitor is rögzíthető
 3. Klikkelős csatokkal egy mozdulattal rögzíthetők a panelek
 4. Tűzhető, puha borítással is elérhető
 5. A modulok pattintva szerelhetők,
 6. kombinálhatóak üveggel is,
 7. íves szélekkel is rendelhetők
 8. A vasalatokat vékony műanyag csík védi, az illesztések rejtett módon történnek
 9. Rétegelt kialakításának köszönhetően a kábeleket el lehet vezetni a panel belsejében
 10. Hálózati csatlakozókat is lehet beszerelni
 11. Magas minőségű akusztikus belső borítás biztosítja az elvárt irodai well-being érzetet
 12. Kisebb – nagyobb területek leválasztására is tökéletesen alkalmas, rögzítés nélkül (ilyenkor talpazaton áll)

 

Ezek a paravánok nemcsak hogy jól néznek ki, funkcionálisak és jó alapot adnak a privát terek kialakításához – ráadásul önmagukban is esztétikusan és stabilan támaszthatók.

Irodája zajterhelését több megoldásunkkal is tudja csökkenteni:

Az irodai telefonfülke

 

 

A hangszigetelt mobil iroda

 

Referenciáink: https://minosegiirodabutor.hu/referenciak/

 

Ha termékeinkről katalógust kérne:

  Kövessen minket Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon.

   

  Back To Top