Skip to content
agspro_lamiga_chair_04

Minden, amit az irodai székek karfájáról tudni akart

Olvasási idő: 4 perc

Ezeket szükséges tudnod a karfáról, ha irodai széket választasz

Az ergonómikus bútorokkal foglalkozó szakemberek körében az irodai székek karfája – hiszik vagy sem – örökké vita tárgya. (A karfát ellenzők azt mondják, olyan közel üljünk az íróasztalhoz, hogy azon támaszkodjon az alkarunk, különben az alkarunk lágy részeire és a könyökünkre nehezedő nyomás íngyulladást okozhat. )

 

Az egész szakmai vita tulajdonképpen oda torkollik, hogy a testalkatának megfelelő megoldást mindenkinek magának kell megkeresnie. Mi abban tudunk segíteni, hogy egy irodai munkavégzéshez mi lehet a jó megoldás Önnek – akár az otthonában is végzi azt.

Tekintsük most át az ergonomikus irodai szék karfájának fontosságát

A karok és kezek a test össztömegének kb. 12%-át teszik ki.

Ezt a súlyt kell órákig megtartania, ha nem használ semmilyen alátámasztást.

Egy jól beállított karfa testsúlyának ennyivel csökkentheti a gerincére nehezedő nyomástA Journal of Physical Therapy Science kutatói azt mondják, hogy egy ergonomikus szék karfa segíthet csökkenteni a nyaknál és a váll izmaiban kialakuló fáradtságot és fájdalmat, azzal, hogy tehermentesíti a környéki izmokat.

Amikor felállunk a székből, a karfára támaszkodással kb. felére csökkenthetjük a csípőnkre nehezedő nyomást. Idősebbeknél illetve a csípőproblémákkal küzdőknek ez megváltás lehet, ha van.

Egy irodai szék karfa jelentős mértékben hosszabíthatja a kényelmesen ülve eltöltött időt, amikor a fáradtság jelei még nem mutatkoznak meg.

Jól be van állítva?

Ok, a karfákra az irodai székek esetében nagy szükség van. De azt el kell mondanunk, hogy jótékony hatásait csak abban az esetben váltja ki, ha a széken a karfát megfelelően beállítottuk

Ezért az irodai székek kiválasztásában tartsa szem előtt, hogy a karfák ergonómikusan állíthatók legyenek. Lehet agspro_skyeakármilyen designos a kiválasztott modell, ha Ön azt nem tudja a saját testalkatára szabni.


Fontos megjegyezni, hogy ezek a bútorok olyan használati tárgyak, amik kialakításuk révén hatással vannak testünkre. Ezért sosem szabad csak a kinézet alapján választani. Vásároljon olyan gyártótól, akinek a termékeit ki lehet próbálni - akár több hétig is

 

Mire figyeljen oda egy ergonomikus irodai szék karfájánál?

Az alábbiakban összeszedtük azokat a tulajdonságokat, amire minden irodai szék típusnál jó, ha odafigyel.

  • Magasság állítás

A legtöbb karfának változtatható a magassága, de a lényeget most írjuk: az a jó, ha a karfát be tudja állítani az íróasztal szintjével azonos magasságban is, de le tudja engedni olyan alacsonyra, hogy adott esetben beférjen az íróasztal lapja alá, ha szükséges. Ha ezt nem tudja megtenni, a nyaka és háta fog előredőlve erőlködni, hogy elérje az asztalt, ez azonban megterhelő és egészségtelen.

  • Szélesség állítás

A következő fontos beállítás, hogy milyen szélesen feküdjenek a karfák. Üléskor a könyöknek a vállak alatt kell pihennie. Az Ön vállszélességére kell tehát beállítani a karfákat is. Nézzen csak most szét az irodában. Ugye különböző testalkatúak a kollégák? Vajon hánynak ugyanolyan széles a válla, mint az Öné? Meggyőztük? 

  • Sarokpont beállítás

Az íróasztalon számos olyan tevékenységet végzünk, amikor az alkarjai ‘v’ alakban dolgoznak. Gondoljon csak arra, amikor a telefonján dolgozik az asztalnál. Az alkar teljes hosszát csak úgy tudja megfelelően alátámasztani, hogy a karfa szögét is ‘v’ alakban állítja. Ideális esetben 15 fokot tud is változtatgatni a szögén.

  • Hosszúság állítás

Néhány irodaszék a karfa hosszát is engedi beállítani, hogy minél több munka-helyzetben kövesse és támassza meg az Ön alkarját.

  • Emelhetőség

Végül, amit számos széktípus nem tud, de hasznos lehet – ha nincs használatban a karfa, fel lehessen hajtani. Különösen fontos ez olyan munkahelyeken, ahol a munkaállomások nincsenek személyekre kiosztva, hanem naponta változik, épp ki használja az adott munkaállomást. Az egyiknek kell karfa, a másiknak nem, ugye? 

Ergonomikus szempontból a felhajtható karfa azonban egy kompromisszum. Amelyik felhajtható, az általában nem szabható testre. Szóval azt javasoljuk, hogy ezt a szempontot már csak akkor mérlegelje, ha a magasság és szélesség beállítással testre tudja szabni az irodaszéket. 

Ha velünk tartott ebben az áttekintésben, láthatja, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni irodaszék választásnál. 

Ha irodaszék vásárlás előtt áll, ezeket mind próbálja ki és fontolja meg még a vásárlás előtt. Ha mostanában nem tervezi lecserélni az irodaszékét, akkor most álljon fel, kérem. 

Igen, most. 

Nézze meg székét, hátha azon is állítható a karfa. Próbálgassa pár napig, változtasson és figyelje a testét. Egy jó beállítást már 1 hét után jótékonyan jelez a teste. (ha csak minden tizedik olvasóm most feláll és beállítja, már megérte megírnom ezt a cikket.)

 

A König + Neurath munkaszékeink kínálatát itt találja meg:

https://minosegiirodabutor.hu/irodai-szekek/munkaszekek/

 

Ha a König + Neurath kínálatából választ, kollégáink a helyszínen az Ön testalkatához szabják a széket, ráadásul kiokosítják Önt a beállításokról is, így ha a széket másra át kellene állítani, azt Ön is könnyedén meg tudja majd tenni. A beállítások fizikai erőt nem igényelnek, apró karok és gombok hatékonyan elvégzik az ergonómikus széke testre szabását.

 

Egészséges ülés témakörben már egy csomó cikket publikáltunk, itt tud választani közülük, ha érdekli a téma mélyebben.

https://minosegiirodabutor.hu/tag/egeszseges-ules/

 

Ha speciális problémája van az üléssel, talán tud segíteni ez az írásunk:

https://minosegiirodabutor.hu/visszeres-panaszai-nehezitik-a-munkavegzeset/

 

Referenciáink

Ha termékeinkről katalógust kérne:

    Back To Top