skip to Main Content
Az ülő Munka új Dimenziója

Az ülő munka új dimenziója

Olvasási idő: 6 perc
Ergonómia és egészséges ülés. Egészen biztosan hallott már ezekről a kifejezésekről, és az elkövetkezendő években is egyre gyakrabban fog találkozni ezekkel a fogalmakkal. Miért? Mert az ülő munkát végzők folyamatos egészségkárosodási kockázatnak vannak kitéve. 

 

Testfelépítésünk a folyamatos mozgásra lett „tervezve”. Gerincünk, érrendszerünk valamint mentális egészségünk is fokozott terhelésnek van kitéve nap, mint nap, ha kizárólag ülő munkát végzünk.

A megnövekedett munkaóra szám, az otthonunk és a munkahelyünk közti ingázás, valamint a családi élet és otthoni teendők mellett egyre kevesebb idő jut a rendszeres testmozgásra. Rendkívül fontos, hogy minden létező eszközt bevessen annak érdekében, hogy megelőzze az érszűkületet valamint a gerinc problémák kialakulását, és megőrizze egészségét munka közben.

agspro_2log_szinkron01

Tegyük rendbe a fogalmakat!

Ergonómia.

Az ergonómia egy tudományág, melynek célja, hogy a műszaki és egyéb tárgyakat -melyekkel az ember otthonában, munkahelyén körülveszi magát- olyanná tegye, hogy a lehető legnagyobb mértékben segítsék használóikat egészségük megőrzésében.

Egészséges ülés

Egyrészről fontos, hogy milyen pozícióban ülünk az irodai székben, másrészről pedig – ami talán még fontosabb – hogy a székbeállítások megfelelőek – e, hiszen az ergonomikus szék pont attól jó, hogy a különböző beállítási lehetőségeknek köszönhetően egyénre szabható.
Mindezek mellett pedig a napi pár perces lazító, testet-lelket felfrissítő mozgást is be kell iktatni rutinszerűen a munkanapunkba.

Az egészséges ülés eszköze

Az egészséges ülés kizárólag ergonomikus irodai székkel valósulhat meg. Mint azt korábban már említettük, az ergonomikus irodai bútorok célja, hogy csökkentsék az egészségkárosító tényezők szervezetre gyakorolt hatásait, ugyanakkor lehetővé teszik a hosszú távú hatékony és kreatív munkavégzést.

Azonban az ergonomikus székek között is hatalmas különbségek vannak, ezért vásárlás előtt mindig tájékozódjon, hogy pontosan milyen beállítási lehetőséggel rendelkezik a kiválasztott szék, hogyan kell beállítani, illetve kiszállítást követően segítenek – e az Ön egyéni igényeire szabni a széket. Mert hiába van egy jó székünk, ha nem tudjuk megfelelően beállítani…

Mivel testünk anatómiailag nem arra lett kitalálva, hogy napi 7-8 órát üljünk a számítógép előtt, ezért túlzás azt állítani, hogy az ülés egyáltalán lehet egészséges a számunkra. Viszont egy kis odafigyeléssel rendkívül sokat tehetünk azért, hogy gerincünk a lehető legkevesebb terhelésnek legyen kitéve munkánk során. Hogyan valósulhat meg az egészséges ülés?

Terméktesztünket a Jet2 irodaszékről itt tudja elolvasni.

Szinkronmechanikás székek a König+Neurath kínálatában

A König+Neurath irodabútorait a folyamatos fejlesztések jellemzik, melynek célja a tökéletes irodai környezet kialakítása és az egészségmegőrzés, valamint a kialakult problémák korrigálása. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a szinkronmechanikával készült irodai székek. Lássuk, mit is jelent ez, és hogyan valósítja meg az egészséges ülést a munkával töltött időszak minden percében.

agspro_blog_szinkron04

Együtt mozog a testtel

Amikor egy hagyományos irodai székben hátradőlünk, a mozgás hatására az üléslap éle is megemelkedik – extrém esetben a lábunk is elemelkedhet a földtől –  a háttámla pedig a beállított dőlésszögig engedi a mozdulatot. Ilyenkor az üléslap erőteljes nyomást gyakorol a combok artériária, melynek hatására a láb vénái akadályozva vannak. Megnő ez által a visszér kialakulásának kockázata, mely komoly egészségügyi problémákkal jár. 

A jól kifejlesztett szinkron mechanikával ellátott székek esetében azonban a háttámla magasabb dőlésszöget enged, együtt mozog a testtel, miközben az üléslap elülső része mozdulatlan marad és az ülőlap csak kis mértékben mozdul. Ezáltal az alsó végtagok stabil helyzetben maradnak, a comb nem emelkedik, így az erekre nem terhelődik nyomás.  

Az ülés és a háttámla szinkronban marad a testtel, általában 1: 2 és 1: 3 arányban. Ez azt jelenti, hogy amikor az üléslap szögét 5 ° -kal csökkenti hátsó és az alsó irányba, a háttámla dőlésszöge 10 ° -tól 15 ° -ra nyílik. A háttámla által kifejtett ellennyomás így pont ideális mértékű lesz, stabil gerinc alátámasztás, valamint a gerinc tehermentesítése érhető el. A beépíthető VSP (virtualy swing point) elemnek köszönhetően a terhelés optimálisan oszlik el a medencéken.

Az irodai székek ergonomikus tulajdonságát ez adja, hiszen azáltal, hogy a megfelelő mozgást biztosítja Önnek ülés közben, tökéletes vérellátást és alátámasztást biztosít egész testének. Sokkal később mutatkoznak a stressz és a fáradtság jelei, kevesebb terhelés éri a gerincoszlopot, így csökken a fejfájás, nyak és vállmerevségnek és a visszeres panaszok kialakulásának kockázatai.  

agspro_blog_szinkron03

A legkedveltebb szinkronmechanikával ellátott székünk az OKAY II., mely egyszerre biztosítja az ÖN egyéni munkaigényeinek és az egészséges ülés alapjainak megvalósulását. A háttámla ergonomikus kontúrjai tökéletes támaszt nyújtanak, főleg a gerinc alsó részén.

Ráadásként a majdnem láthatatlan aszimmetrikus beépített gerinctámasz tökéletes kontaktot biztosít. Mindkét oldal egyénileg állítható mind magasságban, mind ívelésben, csökkentve a csigolyák terhelését. Ezek együttese kényelmes ülést eredményez, hogy Ön a maximumot hozhassa ki minden napjából. Hogy az irodai produktivitás és kreativitás hogyan függ össze az üléssel, arról korábbi cikkünket is olvashatja.

 

A minosegiirodabutor.hu időről időre a youtube-on is érdekes videókkal jelentkezik. Iratkozzon fel csatornánkra!

 

A szinkronmechanikás székek tulajdonságai – Összefoglalva

  • A szinkronmechanizmus kombinálja a háttámla mozgását és az ülés kisebb intervallumú mozgását. Ezáltal a háttámla mozgása nagyobb, mint az ülés mozgása.
  • A szék háttámlája folyamatosan együtt mozog a hátgerinc vonalával, így folyamatos alátámasztást biztosít.
  • A kialakított térd-döntő mechanizmusnak köszönhetően a combok hátsó részében futó erek hátra dőléskor sem záródnak el.
  • Állítható, súly vezérelt mechanizmusának köszönhetően, növelhető vagy csökkenthető a háttámla és az ülések billentési ellenállása. Ez biztosítja, hogy a háttámla a gerinccel együtt  hajoljon vissza az eredeti ülési pozícióba hátra dőlést követően.
  • Folyamatosan egyensúlyban tartja a testet, így olyan, mintha fittball labdán ülnénk.
  • A Body Balance Tec rendszer egy háromdimenziós üléstechnika, amely enyhíti a gerincet ért terhelést és megakadályozza a hátfájást.

 

Kiknek ajánljuk a szinkronmechanikus székeket?

Azoknak, akik nem osztoznak munkaállomásukon másokkal, vagy esetleg otthonukban alakítanak ki Home Office rendszert, saját irodával. A szinkron mechanikus székeket ugyanis egyénre szabottan kell beállítani, hogy tökéletes egészségmegőrző funkciót lássanak el.

Mivel a König+Neurath irodai székeit akár elemenként is az Ön igényeire szabják (szín, mintázat, karfa magassága, beépíthető extra funkciók, teherbírás) így egy további felhasználónak ugyan ezekkel a beállításokkal már nem tudja ugyanazt az egészségmegőrző hatást biztosítani.

 

Mit tegyen egy vállalat, ha desk-sharing típusú munkamódszert alkalmaz, előadásra, konferenciára, vagy ügyfélfogadásra szeretné használni a szinkronmechanikás székeket?

agspro_blog_szinkron06

I-sitting mechanikával ellátott székek – Egészséges munkakörnyezet  open office-okban is!

Az I-sitting székek esetében a háttámla ellentartását a használó súlya határozza meg, és nem kell minden alkalommal személyre szabottan beállítani. Olyan eset nem fordulhat például elő, hogy egy 45 kg súlyú hölgyet követően egy 100 kg súlyú férfi a rossz beállítás hatására szinte hátra esik a székben való hátra dőlés alkalmával.

Az automatikus testsúly felismerő rendszer minden használónak egyénre szabott mértékben biztosítja kényelmet ülés közben.

 

Az i-sitting technikával ellátott irodai székeket is személyre lehet szabni természetesen.

  • Az ülőlap dőlésszögének a beállítása lehetővé teszi, hogy valaki kicsit előrébb-, vagy hátrébb üljön az üléslapon, miközben a háttámla megmaradhat pozíciójában.
  • Az ülőlap mélységének beállításával a magasabb vagy alacsonyabb felhasználók is tökéletes pozícióban ülhetnek számítógépük előtt munkaidejük alatt.
  • Szék típustól függően a hátlap akár oldalirányú mozgásra is képes, (ezt nevezzük torziós mozgásnak), így engedi a felsőtest csavarodását, miközben végig támasztja. Ez jót tesz a gerincnek, mert még több mozgást engedélyez ülés közben.

agspro_blog_szinkron05

Jet.II I-seating

 

A LAMIGA fantázia nevű, kimondottan rugalmas irodai széket az ITO®DESIGN tervezte.

agspro_blog_szinkron01

Amennyiben szeretne még többet megtudni a szinkronmechanikás székekről, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba. Kollégáink készséggel álnak rendelkezésére, és adnak további információkat  a jövő irodai székeiről.

 

Amennyiben katalógust szeretne igényelni termékeinkről, az alábbiakban megteheti ezt.

x (x)
Back To Top