Skip to content
blog_tevékenységiroda04

Tevékenység alapú irodaterek [video a cikkben]

Olvasási idő: 5 perc

Kezdjük egy rövid, szórakoztató videóval. Mi is a “tevékenység alapú térrendezés”, azaz a Activity Based Working? 

4 perces animációs kisfilm. Utána várjuk vissza ide a cikkhez.

 

 

Minden, amit a tevékenység alapú munkavégzésről tudni szeretne

 

A munkaidejük jó részében irodában dolgozók sokkal öntudatosabbak, mint a 2000-es évek elején. Értékelik és el is várják, hogy egy irodában maguk dönthessenek arról, hogyan végzik el a munkájukat, hol és milyen időbeosztással teszik mindezt. Ez a fajta munkahelyi rugalmasság egyáltalán nem ellentétes a precíz munkavégzéssel. A tevékenység alapú munkavégzés egyaránt segíti a munkaadókat és munkavállalókat.

 

Az irodai tér nagyszerűen alkalmas arra, hogy a benne dolgozókat inspirálja, növelje az elköteleződésüket, és összességében elégedettséghez vezessen és boldogabb munkavállalót eredményezzenDe hogy néz ki pontosan egy ilyen tér?

A technológiai változásoknak köszönhetően az a tradicionális modell, hogy mindenkinek van egy asztala és majd délután felállhat onnan és hazamehet – már a múlté.

 

Ami helyette most van: változatos terek aszerint, hogy hol milyen tevékenység folyik, kezdve a nappaliszerű, félhivatalos beszélgetési terekkel, az ötletelős, falra jegyzetelős kisebb terekkel, egészen a hangszigetelt telefonfülkékig. 

 


A szakirodalom Activity-based working, ABW, néven beszél erről az átalakulásról. Az ABW szemlélet szerint dolgozó cégek megengedik az alkalmazottaknak, hogy ők döntsék el, mely környezet felel meg épp a legjobban az aznapi feladatuknak, vagy a kedvüknek. 

Megengedik, hogy váltogassák a helyüket és ezáltal felszabadultabban gondolkodjanak, jobban kommunikáljanak a kollégákkal, azaz produktívabbak legyenek. Az ötlet abból jött, hogy felmérték, a dolgozó jobban halad a munkájával, amikor az általa jónak ítélt irodai mikrokörnyezetben dolgozik, mintha mindent az íróasztalánál kéne elvégeznie.

 

A cikkben arról beszélünk, hogy ez a 2000-es évek eleje. Az igazság azonban az, hogy Magyarországon a cégek nagy részénél még nem következett be ez az “irodai forradalom” és bizony ülünk az asztalunknál, gyerek fotója meg a bögrénk társaságában, fülünkön a füles és mindenkinek odaköszönünk, aki elmegy körülöttünk. Koncentrálás? Ehhh. Inspiráló? nnnn.

 

Az irodai munka hatékonyságának növeléséről is olvashat itt.

blog_tevékenységiroda05

 

Idézzük csak fel, hogy ma oly sok minden “on demand” az életünkben, azaz “igény szerint” alakítható. Ki nézi már a tévét, inkább előfizetünk a rugalmas Netflixre. Ki hallgatja már a rádiót, amikor ott a Spotify – azt játssza, amit én akarok. És igen, a hátizsákunk dizánját is már magunk állítjuk össze, milyen csattal, milyen szíjjal, milyen előlappal érkezzen.

 Nem kéne ugyanezt követnie a munkahelynek is?

De. A munkahely is egy fejlődő, változó struktúra, egy élő szervezet, amely a benne lévő alkalmazottaktól lesz jó vagy rossz.

 

Nézzük meg azt a négy elemet, ami az ABW-t, a tevékenység-alapú munkavégzést jellemzi.

 

 1. Design – egy térben, egy tető alatt különféle terek létrehozása

  Szükség van arra, hogy csendes, koncentrált munka folyhasson? Tegyél hangszigetelt íróasztalokat a térbe, hogy akinek szüksége van rá, állva-ülve elvégezhessen a feladatát, aztán továbbmenjen. Gyakran van szükség több fős megbeszélésekre? Akkor legyen egy mini-konferencia terem a közelben. Ebéd alatt akartok együttműködni, megbeszélni, ötletelni? Legyen egy étteremszerű étkezőtök, olyan, ahol sok időt is szívesen eltöltesz. Gyakoriak a telefoncsörgések? Állítsunk mobil telefonfülkéket a térbe, közel az asztalokhoz. Bármilyen dolgot is csinálnál, legyen meg az annak való tered.
 2. Élmény az érzékszerveidnek

  Attól függően, hogy magas vagy alacsony koncentrációt igényel a munka, a dolgozó választhat, hogy
  magas vagy alacsony intenzitású helyen végzi azt el. Tegyük fel, hogy egy ötletelős szakasszal látunk neki egy feladatnak. Válasszunk hozzá egy magas intenzitású teret, mondjuk a konyha-étkezőt. Az ottlévő zene, a kávéillat, az edénycsörömpölés, a többiek duruzsolása megadja a kellő energiaszintet a munkához. Ha egy jelentést kell elolvasni vagy egy interjút jóváhagyni, nos arra egy energiaszegény helyszín az ideális.
 3. Viselkedés megerősítés

  Az eltérő intenzitású terekben a munkavállalók eltérő viselkedési formákat vesznek fel. Egyszerűen ráéreznek arra, hol hogyan kell viselkedni. És igen, munkával töltik el az irodai idejük nagy részét. ( Nincs annál lehangolóbb, mint mikor megvannak ezek a terek, a munkavállalók élvezik és kiélvezik azokat, viszont a főnök folyamatosan lapos és rosszalló pillantásokat küld az étkező felé… )
 4. Folyamatos tanulás

  Ha a munkaadók már ott tartanak, hogy magukévá tették az ABW szemléletet, már előrébb tartanak, mint a versenytársak nagy rész. Azonban a fejlődés itt nem állhat meg. A munkavállalói elégedettséget folyamatosan mérni kell, és a változó igényekhez a tereket is érdemes mindig hozzáalakítani, mert az viszi sikerre a tevékenység alapú munkavégzés szemléletet.

  (ahogy a König+Neurath-nál a König City: https://minosegiirodabutor.hu/konigcity-a-munkateruletek-nem-csupan-ossze-vannak-rakva/)

 

Az ABW eredete

 

Ugyan a ABW remekül illeszkedik az on-demand szemléletünkhöz, egyáltalán nem újkeletű maga a koncepció. Hivatalosan egy amerikai építész, Robert Luchetti hozta az ötletet, de nagyon hamar felkapták és elkezdték alkalmazni Hollandiában és Észak-Európában is. Miután megtapasztalták a szemléletben rejlő lehetőségeket, rendkívül gyorsan terjedt. 

Megértették, hogy a rugalmasság és a szabadságérzet mennyit ad hozzá a teljesítményhez, és hamar megszüntették a CSAK íróasztalos irodákat. A vezetőket pedig arra bátorították, hogy engedjék meg a munkavállalóknak, hogy szabadon választhassák meg a mit-mikor-hol-t. 

A leghatékonyabb menedzsment stílus az, amelyik a bizalomra és önállóságra épít, nem pedig a parancsra és a kontrollra. Az irodatérnek is ezt a hatékony szemléletet érdemes követnie.

Másképp joggal kérdezi meg a tehetséges alkalmazott: 

A főnökömnek a teljesítményemre vagy csak a jelenlétemre van szüksége? 

Nem kérdés, hogy hamar odébbáll, ha az utóbbi…

 

A német König+Neurath már több mint 10 éve használja ezt a koncepciót.

Fejlesztéseit a változó igényekre szabja, az igényeket pedig folyamatosan kutatja. Így alkotta meg saját koncepcióját, mely König City néven ismernek a prémium irodabútor piacon otthonosan mozgó megrendelők. Nézzünk csak bele, hogyan is néz ki a Könic City! (angol nyelvű videó)

 

Az ABW az irodaterekkel és bútorokkal foglalkozó cégeknek is nagy kihívás és lehetőség. A König+Neurath sok éve foglalkozik ennek a kutatásával és sikeresen alkalmazza irodabútor megoldásaiban. Referenciáink

Van kedve most egy munkakultúra-teszthez?

 

Látványos és érdekes 10 kérdéses kattintgatós teszt arról, hogy Önnek milyen a munkakultúrája. Eredményként a teszt végén egy ehhez hasonló térképen láthatja a saját jellemzőit:

(Vigyázat, érdekes!)

workCultureMap_konigneurath

 

 

Ha komolyan vesszük a tevékenység alapú terek kialakítását és jól alkalmazzuk azt, hamar látni fogjuk, micsoda változásokat eredményez a kollégák hangulatában és eredményességében. Minden vállalat eltérő intenzitással tudja ezt megvalósítani. 

A munkahelyi tehetségekhez minden főnök ragaszkodik – de vajon olyan-e a munkavégzés lehetősége, ami marasztalja őket?

 

Ha termékeinkről katalógust kérne:

  Ha önhöz a videós cikkek jobban passzolnak, ajánljuk csatornánkat:

  https://minosegiirodabutor.hu/videotar/

   

  Back To Top