skip to Main Content
Az Y Generáció Motiválható

Az y generáció motiválható

Olvasási idő: 5 perc

A Covid19 okozta első pánikhelyzet és az azt követő rengeteg változás kiélezte a generációk közötti különbségeket. Voltak cégek, ahol kevés fennakadást okozott az átállás a hibrid (online-offline) munkavégzésre, máshol épphogy túlélték és hónapok alatt rázódtak csak bele, így vagy úgy.

Kevés dolog van, amiben ennyire különbözne az X generáció az utánuk jövőktől, nos, a kommunikáció épp ez a terület. Amíg eddig csak átugrott egy X az Y-hoz vagy Z-hez az irodájába és szóban gyorsan egyeztettek, addig ha most egy otthoni munkára rendelt fiatalt felhívsz csak úgy, váratlanul, neki ez komoly feszültséget okoz és vészhelyzetet sugall. Ők másképp működnek.

Félreértés ne essék, nincs minden előny a fiatalabbaknál: nekik például az időérzékük egy komoly hátráltató tényező. Gyakori, hogy az otthoni munkánál kifolyik a kezükből az idő és nem is értik, hogy lehet már délután 6.

 

Tegyünk egy rövid áttekintést a generációkról.

Generációk csatája a munka frontján

Az Y és Z-generáció munkaerő piacra lépésével a munkakultúra is átalakult.

Az Y-generációhoz tartoznak azok az 1980 és 1995 között született fiatalok, akik mostanra a munkavállalók csaknem 35%-át teszik ki. Ambiciózus, kreatív fiatalokról beszélünk, akiknek technikai ismeretei messze felülmúlják a Babyboom (1946-1964) illetve az X-generáció (1965-1979) tagjait. Az Y-generáció színre lépésével folyamatos változások indultak el a munkakultúra területén.

 

Az Y-generáció tagjai könnyedén váltogatják a munkahelyüket. Olyan helyet keresnek, ahol inspiráló munkakörnyezetben dolgozhatnak, lehetőségük van a folyamatos fejlődésre, tanulásra, képzésekre, valamint a ranglétrán való feljebb jutásra.

Rendkívül fontos számukra az egészséges munkakörnyezet, a családbarát szemléletmód.  Ahol ezeket a lehetőségeket nem kapják meg, ott nagy valószínűséggel nem maradnak hosszú távon.

agspro_inspiralo_blogcikk06

Az Y-generáció motiválható.

Azonban egy magas fizetés önmagában nem bír motivációs tényezővel a számunkra. Sokkal többre vágynak. Részesei akarnak lenni a szervezetnek, az ambiciózus Y-ok vezető pozícióra törekednek. Egy szervezeten belül sok ellentétet eredményeznek a generációk közti különbségek, melyek akár a konfliktusok, egymás meg nem értésének forrásai is lehetnek. Azonban azok a változások, melyeket az Y-generáció idézett elő, minden korosztály számára pozitív hatással bír.

 

A legizgalmasabb mind közül az inspiráló munkakörnyezet fogalmának megjelenése, melyet most tüzetesen górcső alá veszünk cikkünkben.

 

Mitől lesz inspiráló egy munkakörnyezet?

agspro_inspiralo_blogcikk02

Egy munkahely lehet inspiráló vállalati kultúrájától, illetve fizikai megjelenésétől is.

Szerencsés esetben mindkettő jelen van egy fejlődni kívánó vállalkozás esetében. A munkahelyi környezet javítása, a dolgozók egészségének megőrzése, a munkahelyi „well-being” mind kulcsfontosságú tényezők abban, hogy motivált kollektíva alakuljon ki egy munkahelyen, melynek tagjait a környezet arra ösztönözi, hogy folyamatosan teljesítményük és tudásuk legjavát nyújtsák a cég számára.

 

„A jól-lét olyan, széles körben használt fogalom, melyben az életminőség különböző dimenziói testesülnek meg.
A Világegészségügyi Szervezet (WHO) szerint a mentális egészség nem más, mint a „jól-lét állapota, amelyben az egyén meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni a normális élet stresszhelyzeteivel, termékenyen képes dolgozni, és hozzá tud járulni a közösségének életéhez”. (World Health Organization 1998)

 

Az inspiráló munkakörnyezet kialakítása a családbarát szemléletmód, a flexibilis munkaidő, a közösségfejlesztő programok mellett a munkahelyek berendezésének átalakításával is elérhető. (Ha ezen a ponton szüksége van irodai térrendezésben segítségre, szakértőnk itt segít Önnek.)

 

A modern, kreativitásra ösztönző belső terek, a kényelmes bútorok, az ergonomikusan kialakított munkaállomások mind azt a célt szolgálják, hogy a munkavállalók „otthon érezzék magukat” munkahelyükön.

A környezetpszichológiai kutatások ugyanis kimutatták, hogy a perszonalizációnak, vagyis a munkaállomás egyénre szabásának rendkívül jótékony hatása van a munkavégzésre. Mivel az emberek egyre több időt töltenek munkahelyükön, így szükségessé válik, hogy közvetlen környezetüket saját igényeikre szabják át.

Az embereknek különböző igényeik vannak, azonban a mentális valamint fizikai egészség megőrzése mindenkinek egyaránt fontos. A prevencióval nem csak a munkavállalók, de munkáltató is jól jár. Hiszen ahol fokozottan ügyelnek a munkavállalók egészségmegőrzésére, ott kevesebb a betegszabadság és hatékonyabb a munkavégzés.

ags_blogcikk_source_pido

source:pido

Nincs idő átgondolni, megéri-e!

 

A versenytársai nem csak a vevőire pályáznak.

Minden vállalkozásnak az a célja, hogy az adott terület legjobb szakembereit gyűjtsék össze, és hosszú távon megtartsák annak érdekében, hogy folyamatosan elérjék kitűzött céljaikat. Könyörtelen harc folyik a legjobbakért.

Amíg Ön hezitál, addig lehet, hogy versenytársa éppen azon dolgozik, hogy a legújabb trendeknek megfelelő munkakörnyezetet alakítsa ki cégénél.

Választani pedig a munkavállaló fog, hiszen megteheti. Mivel nagyjából azonosak a javadalmazási rendszerek egy-egy szektoron belül, így nem feltétlenül anyagi szempont alapján vált valaki munkahelyet.

Ha egy vállalat a mai modern üzleti felfogás szerint működik, és olyan körülményeket teremt, melyekben a munkavállalók jól érzik magukat, nem kérdés, hogy el tudják-e csábítani a legjobb szakembereket.

Felkészül: a Z-generáció!

agspro_inspiralo_blogcikk03

A felkészülést azért is érdemes mielőbb elkezdeni, hiszen hamarosan a munkaerő piacra lép a Z-generáció.

 

A „digitális bennszülöttek” egy olyan világba születtek, ahol az információ fénysebességgel jut el hozzájuk. Megváltoztak a tanulási szokásaik, nekik az élet elképzelhetetlen web 2.0, okostelefon és egyéb okoseszközök nélkül.

Nem tankönyvből tanulnak, hanem tabletről. Könyvet csak ritkán lehet a kezükben látni, hiszen szinte mindent okoseszközön keresztül olvasnak el. Nehezen motiválhatók, a klasszikus tanulási folyamat nekik túl lassú, mivel kommunikációs eszközökkel minden információt pillanatok alatt megtalálnak.

Tagadhatatlan versenyelőnyben vannak a többi generációhoz képest.

Új ötleteikre, gondolkodásmódjukra pedig szükség lesz az elkövetkezendő évtizedekben. Most még a főiskolai padokat koptatják, de 5 éven belül Ők is a vállalatok szerves részeit képzik majd.

Mivel ennyire különböznek az eddigi generációktól, megjelenésük és a munka világába való integrálásuk kihívást fog jelenteni minden munkáltató számára.

Nehezen elképzelhető, hogy a klasszikusnak számító irodai munkakörnyezetben hosszú távon tudnának lojálisak maradni. Az Y-generációnak köszönhető változások azonban kitapossák előttük az utat.

 

A változás elkerülhetetlen. Azok, akik felkészülnek rá, előnyben lesznek versenytársaikhoz képest.

 

Az AGS Pro a König + Neurath irodabútorok magyarországi forgalmazója.
Munkatársunk várja hívását. 

 

Amennyiben katalógust szeretne igényelni termékeinkről, az alábbiakban megteheti ezt.

    Back To Top