skip to Main Content
A Helyes ülés Produktívabbá Tesz

A helyes ülés produktívabbá tesz

Olvasási idő: 4 perc

A helyes ülés produktívabbá és kreatívabbá is tesz

Arról, hogy az ülőmunka milyen veszélyes az egészségre nézve, számtalan cikk született már. Ehhez képest viszont kimondottan kevesen foglalkoznak érdemben a problémával. Pedig egyáltalán nem mindegy, milyen pozícióban ülünk a munkahelyünkön. Egyes kutatások szerint például az ülésminőségnek konkrét hatása van a kreativitásra. Aktuális cikkünkben tehát arról lesz szó, hogyan – és min – érdemes munkavégzés közben ülni.

“Nem akarom halálba ülni magam”

Ez a gondolat egyre több irodista fejében fogalmazódik meg. Nem is alaptalanul. Az ülőmunka többek között az izmok görcsössé válásával, a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlybomlásával, porckorongsérvvel, de akár a nyakizmokra való terhelés miatt fejfájással és gyakori szédüléssel járhat. A probléma tehát valóban számottevő, most azonban mégsem erről szeretnénk beszélni.

Sokkal inkább arról, milyen további előnyökkel kecsegtet az, ha valaki “jól” ül – ülőmunkát végzőknek ez kifejezetten fontos.

Ha már kialakult a hátfájása, ez az írás is érdekelni fogja.

 

Nemcsak egészségtelenné, de kevésbé produktívvá is tesz a rossz ülés?

20190121_gmk_lutzsternstein

Az alkalmazottak többsége a munkaidejének 90%-át ülve tölti. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy ezt milyen irodaszékekben teszi, illetve az sem, hogy milyen asztalok előtt.

Sőt, manapság egyre népszerűbbek a motoros asztalok is, amelyek lehetővé teszik, hogy ülő munkát végzők is mozogjanak, miközben dolgoznak. Ezáltal serkentve a vérkeringést, kímélve a gerincet és mozgatva az izmokat.

De van itt még valami, ami miatt érdemes elgondolkodni az ergonomikus irodabútorok beszerzésén.

 


A Stanford Egyetem kutatói ugyanis 2014 augusztusában érdekes megfigyelést tettek. Egy ötrészes kísérletet végeztek a Stanford kaliforniai kampuszának hallgatóival és személyzetével, amely negyedik részében a személyzet 40, véletlenszerűen kiválasztott tagjával végeztettek kreativitástesztet.

 

A kiválasztott személyeket négy csoportra osztották:

  • Az első csoport tagjait egy fehér fallal szemben ültették le egy zárt szobában.
  • A második csoport tagjainak szintén egy fehér falat kellett nézniük, ücsörgés helyett azonban egy futópadon sétálhattak a tesztidőszak alatt.
  • A harmadik csoport tagjai a szabad levegőn sétáltak.
  • A negyedik csoportot pedig kerekesszékbe ültették, nekik a szabad levegőn sétálókkal egy útvonalon kellett közlekedniük.

 

Ezt követően a résztvevők kreativitását az alapján mérték, hogy hogyan képesek asszociációk és analógiák gyártására, egyes képsorok alapján.

Az eredmények azt mutatták, hogy a friss levegőn sétáló tesztalanyok 400%-kal teljesítettek jobban, mint az irodában ülök, a kerekesszékben ülő, szabadban dolgozók pedig 250%-kal.

Érdekesség, hogy még az ingerszegény környezetben sétálók teljesítménye 350%-a volt a fehér fallal szemben ücsörgőkének.

agspro_ules01

Ha tetszik, amikről írunk, kövessen minket a Facebook oldalunkon

 

Egy másik kísérletben pedig 167 alkalmazott (118 nő és 49 férfi) munkakörülményeit vizsgálták. Őket két csoportra osztották. Az egyik csoport állítható asztaloknál dolgozott, ők egyaránt ülhettek és állhattak is, míg a másik hagyományos asztalnál, kizárólag ülve végezhette a mindennapi teendőit.

 

Az eredmények szerint az állítható asztaloknál dolgozó alkalmazottak 46%-kal produktívabbak voltak, mint a hagyományos asztaloknál dolgozó kollégáik. Az előbbiek ráadásul elmondásuk szerint a fizikai állapotukat is jobbnak ítélték meg a felmérést követően.

 


Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek a parkban futkosva kéne dolgoznia. Abban az esetben azonban, ha önnek új ötleteket kell kidolgoznia, segíthet, ha körbesétálja az épületet, ezzel serkentve az agyműködést. A kulcs az időszakos testtartásváltás, vagyis az ülő és álló pozíció időnkénti váltakozása.


Ha nem szeretné, hogy munka közben megfájduljon a háta, és a kreativitását is szeretné a lehető legnagyobb mértékben kihasználni, több lehetősége is adódik.

Ha otthonról dolgozik sokat, ez a cikkünk a a home office-ról szólt.

Milyen módja van az egészséges ülésnek?

Esettanulmányunkat olvashatja ezen a linken a Jet2 irodaszék teszteléséről.

Az ülőmunkát ergonomikusan kialakított munkaállomásokon végezzük. Figyeljünk rá, hogy a monitor szemmagasságban helyezkedjen el, az irodaszék kar- és háttámasza pedig állítható és rugalmas legyen.

agspro_skye

Érdemes a vezetőségnél forszírozni térdeplőszék vagy ülőlabdák, azaz úgynevezett aktív ülést elősegítő irodabútorok beszerzését is.. Előbbi a gerinc fiziológiás görbületének megőrzésében segít, utóbbi pedig a folyamatos észrevétlen egyensúlyozás által erősíti a törzsstabilizáló izmokat.

Miért jobbak az aktív ülést elősegítő irodabútorok, mint a hagyományosak?

Ahogy azt már a fentiekben is említettük, folyamatosan mozgásra késztetik a törzsizmokat, így javítva az izomtónust. Ráadásul a megfelelő fej- és testtartás is rögzül, ezáltal elkerülhető az ülőmunka során bekövetkező hátfájás, izomgörcsök, esetleg fejfájás. Az aktív ülés ráadásul tehermentesíti a porckorongokat, így megelőzhető a porckorongsérv.

 

Ha pedig mindez nem lenne elég, az aktív ülés a vérkeringést is serkenti, valamint az általuk folyamatosan működtetett izmok nagyobb a koncentrációs készséget is javítják. Tehát nemcsak az egészségünkre, de a produktivitásunkra és a kreativitásunkra is jó hatással vannak.

 

Ha tehát szeretné elkerülni a kínzó hátfájást és a munkahelyén is minél jobban helyt szeretne állni, javasolja a cég döntéshozóinak az ergonomikus irodabútorok, illetve az aktív ülést elősegítő eszközök beszerzését. Ennél egyszerűbb módja ugyanis nincs a jó munkahelyi morál, illetve a magas produktivitás megőrzésének.

A témáról itt írtunk még.

Amennyiben katalógust szeretne igényelni termékeinkről, az alábbiakban megteheti ezt.

     

     

    Back To Top